Penticostalii din România, atac la adresa lui Klaus Iohannis. Ce îi reproșează președintelui



Poziția președintelui Klaus Iohannis privind demersul Coaliției pentru Familie de modificare a Constituției, astfel încât familia să fie definită ca fiind formată dintr-un bărbat și o femeie, a stârnit destul de multe reacții adverse în rândul clericilor,

Astfel, Congresul Cultului Creștin Penticostal din România, întrunit la Sovata, în data de 20 octombrie 2016, a dezbătut această problemă.

Conducerea Cultului Penticostal vine cu o serie de precizări, în care condamnă şi poziţia radicală a pastorului Viorel Iuga (elementul declanşator al discuţiei publice), dar şi opinia preşedintelui Iohannis.

"(1) Dezavuăm atacurile la persoană din partea liderilor spirituali ori a credincioșilor din spațiul religios românesc. Considerăm că în relația dintre instituțiile statului și exponenții mediului confesional este necesară păstrarea unei atitudini de respect reciproc, chiar și atunci când părțile aflate în dialog se situează pe poziții opuse și au convingeri radical diferite cu privire la menirea căsătoriei, instituție pe care o socotim fundamentală pentru buna funcționare a societății și a statului.

(2) Biserica Penticostală susține demersurile întreprinse de Coaliția pentru Familie, concretizate în strângerea celor trei milioane de semnături din partea cetățenilor care doresc fixarea în art. 48 din Constituție a declarației că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită „între un bărbat și o femeie”", se arată într-un comunicat al Cultului Penticostal, potrivit stiripesurse.ro.

"Demersul nostru nu izvorăște din „fanatism religios”, cum susține declarația președintelui Klaus Iohannis cu privire la inițiativa Coaliției pentru Familie, ci din convingerea fermă că, procedând astfel, ne exersăm spiritul civic și suntem, totodată, în armonie cu mesajul Sfintei Scripturi (moștenire spirituală a tuturor confesiunilor creștine) și cu vocea Bisericii de-a lungul celor două mii de ani de reflecție teologică. Oricare vor fi fost deosebirile confesionale dintre creștinii aparținând feluritelor tradiții, cu privire la familie a existat, până în zilele noastre, o opinie unanimă: familie are la bază uniunea dintre un bărbat și o femeie", mai precizează comunicatul citat.

Totodată, Biserica Penticostală din România mai susţine că nu poate cere "binecuvântarea lui Dumnezeu peste o altă formă de uniune maritală decât cea consacrată din zorii umanității și întemeiată pe cuvintele: „Dumnezeu l-a creat pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a creat; bărbat și femeie i-a creat. (...) De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de soția sa, și cei doi vor fi un singur trup” (Geneza 1:27; 2:24)." "Orice altă poziționare cu privire la acest subiect ne-ar pune într-o gravă și ireconciliabilă contradicție cu ethosul comun întregii tradiții iudeo-creșine", se mai arată în comunicat.

Conducerea Cultului Penticostal mai este de părere că Biserica, în expresia ei instituțională, nu poate și nu trebuie să se substituie statului în procesul legislativ, dar că este important ca vocea ei să nu fie ignorată, "cum, din nefericire, se întâmplă deja în unele țări occidentale, dominate de ideologii inflexibile care duc la îngrădirea libertății de expresie și de conștiință, la hărțuirea și amendarea pastorilor, preoților și credincioșilor care nu se supun ideologiei acaparatoare promovare de către stat".

Klaus Iohannis a declarat recent, privind inițiativa Coaliției Familiei, că nu este de acord cu solicitările ultimative și spune că ”este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios”.

Comentarii Facebook