Nouă PETIȚIE pentru ”Autonomie economică-administrativă pentru Transilvania”

 

Un clujean de etnie maghiară care luptă de ani de zile pentru autonomia Transilvaniei, dar a fost trimis la plimbare de Klaus Iohannis, dar a inițiat o nouă petiție. 

 

Ernő Fancsali explică de ce insistă în acest demers. 

 

”Locuitorii Transilvaniei, de-a lungul istoriei sale, şi-au exprimat in mod democratic dorinţa de a se autoguverna in scopul îmbunătăţirii progresului, prosperităţii populaţiei , egalităţii de şanse pentru toţi cetăţenii precum şi  întărirea culturii şi identităţii colective.

 

Autoguvernarea Transilvaniei se bazează de asemenea pe drepturile istorice ale locuitorilor Transilvaniei, pe instituţiile seculare și pe tradiţia juridică transilvană. Parlamentarismul transilvan îşi  are bazele în Evul mediu, prin Dieta Transilvaniei. În secolul XVI. a fost creată Dieta Transilvaniei, iar in secolul XVIII. Guberniul. Între 1571 și 1699 Transilvania a fost Principat independent. Cu ocuparea Transilvaniei de Habsburgi regiunea devine Mare Principat prin intermediul Imperiului Habsburgic. Regiunea îşi păstrează autonomia față de Viena până în1867 când Transilvania se reunește cu Ungaria. Dorința de auto-guvernare a transilvănenilor nu a încetat însă niciodată. Iar odată cu Unirea cu România locuitorii Transilvaniei au avut mari speranţe în redobândirea autonomiei pierdute. Proclamația de la Alba Iulia din 1 Decembrie  garanta autonomia comunităților  transilvane dar documentul nu a fost ratificat de parlamentul României și de regele Ferdinand. În timpul comunismului propaganda naționalistă a încercat cu diverse metode falsificarea istoriei transilvane. După revoluția din 1989, locuitorii Transilvaniei și-au exprimat în diverse moduri voinţa de a depăşi situaţia actuală din România și dorința de a se autoguverna în interiorul României”, scrie Ernő Fancsali în petiție.

 

El a explicat de ce vor transilvănenii autonomie și care sunt principiile de bază: Subsidiaritate, Descentralizare, Autonomie, Spirit european, Dialog și coeziune socială și Transparență.

 

Ernő Fancsali a mai cerut o dată autonomie, dar președintele Klaus Iohannis i-a spus că acest lucru este imposibil.

 

Klaus Iohannis l-a trimis la plimbare pe clujeanul care cere autonomia Transilvaniei

Comentarii Facebook