Mitropolia Clujului nu s-a facut prin "razboaie", dar s-a diminuat prin pasivitate si naivitate EDITORIAL DE FLORIN DANCIU

 

Episodul deposedarii Mitropoliei Clujului de o parte semnificativa a spatiului pe care il avea intru duhovniceasca administrare, arunca o binecuvintata lumina asupra preocuparilor, ne-teologice si ne-duhovincesti, ale inaltilor ierarhi.

 

Lupta pentru putere si influenta, mici comploturi si aranjamente, orgolii nemasurate reprimate ani de zile si polite platite cinic, iata obiceiuri ce nu par straine clerului Bisericii Ortodoxe Romane.

Aflam astfel, de la respectabilul teolog Radu Preda, ca IPS Bartolomeu Anania ar fi facut "la manie" Mitropolia Clujului. Ca episcopul Oradiei, Sofronie Drinac, principalul "complotist" al spargerii Mitropoliei Clujului, este un "hot si un impostor" care si-a falsificat lucrarea de doctorat! Desigur, nu cred ca teologul Radu Preda a aflat abia vineri seara, dupa hotararea Sfantului Sinod de "micsoarare" a Mitropoliei Clujului, despre impostura stiintifica a unui episcop ortodox. Un fapt de o asemenea gravitate trebuia denuntat pe loc! Se poate crea suspiciunea ca ar mai fi si alti impricinati.

Mostenirea lasata de Bartolomeu Anania, Dumnezeu sa-l odihneasca!, este strivitoare. Copleseste si inhiba pe oricare urmas. Acest  inalt ierarh a condus Arhiepiscopia si, mai apoi, Mitropolia Clujului "nu pentru foamea de putere, ci pentru setea de slujire". Evident ca citatul ii apartine. Mitropolitul Bartolomeu era greu de refuzat. Isi domina interlocutorii nu atat prin functie, cat prin inteligenta sclipitoare, desavarsita cultura enciclopedica si, nu in cele din urma, modestie. Bartolomeu Anania nu voia nimic pentru sine. Si ceea ce a avut, a donat bisericii.

Forta sa spirituala si organizatorica si uriasa sa influenta pana la cel mai inalt nivel in stat au creat, legitim si necesar, Mitropolia Clujului. Dupa traducerea Bibliei, probabil acesta a fost "proiectul" la care a tinut cel mai mult. Aud ca actualul mitropolit, IPS Andrei Andreicut, este "un om al pacii". Nu-mi aduc aminte ca despre fostul mitropolit, Bartolomeu, sa se fi spus ca e un om al razboiului! Mitropolia Clujului nu s-a facut prin "razboaie" si "cuceriri", dar pare sa se fi diminuat prin pasivitate si naivitate. Si daca tot e la moda concursul "Sunt mandru ca sunt clujean!", faza pe consiliul local, cred ca responsabilitatea pentru aceasta ciuntire a Mitropoliei Clujului mai cade atat in seama politicienilor clujeni, cat si a intelighentiei locale. Ca sa nu mai vorbim de ONG-uri, ca-mi vine, vorba unui dictator, sa trag cu pistolul! Bine, in schimb, ca nu se face crematoriu.

Desigur, credinta nu se masoara in hectare sau in numar de credinciosi pe metrul patrat. Acest lucru il vor constata, cat de curand, cei ce se bucura acum de ciuntirea lucrarii marelui ierarh Bartolomeu Anania. Pentru Cluj este un afront, dar tot fostul mitropolit spunea ca "biserica  urmeaza in organizarea sa structurile politico-statale". Clujul este simbolic, dar numai simbolic, capitala Trasnilvaniei. "Clujul este orasul care, cu vremea, a devenit metropola administrativa, sociala, culturala si economica a Transilvaniei. Chiar daca aceasta calitate nu i-a fost conferita formal de catre administratia statala, iata ca i-o conferim noi, Biserica", spunea marele ierarh chiar la infiintarea Mitropoliei!

Din pacate, noi suntem incremeneti intr-un localism vetust si contraproductiv, intr-un "judetenism" care ne orbeste si ne impiedeca sa evoluam. Batem pasul pe loc, dar cu voiosie, mandri nevoie mare ca ni se elibereaza certificat de nastere. Iesirea din "judetenism" se poate face numai prin schimbarea hartii politico-administrative a Romaniei. Acest deziderat, si lupta impotriva coruptiei, mi-l fac suportabil pana si pe presedintele Traian Basescu, daramite pe niste bieti complotisti cu sutana.

Comentarii Facebook