Lucrarile la Sala Polivalenta din Cluj blocate 1 an, dupa procesul castigat de ACI! Oferta fratilor Aschilean e cu 9 milioane de euro mai mare


Primarul interimar, Radu Moisin, a anuntat ca lucrarile de constructie de la Sala Sporturilor Cluj au fost sistate, ca urmare a procesului castigat de firma ACI. 

"Vom face recurs. Diferenta de pret intre oferta castigatoare si cea care a depus contestatia este de 9 milioane de euro. Am fost dati in judecata pe unele chestiuni tehnice. Vorbim despre abateri tehnice minore, care nu justifica incredintarea lucrarii unei societati care a oferit cu 9 milione de euro mai mult decat societatea care a castigat licitatia", a declarat primarul interimar Radu Moisin.

El a spus ca sala polivalenta va fi finalizata cu o foarte mare intarziere. "Daca se admite recursul inaintat la decizia Tribunalului Cluj, atunci ar putea ca totul sa se rezolve in circa 2 luni. Daca vom pierde la recurs, lucrarea va fi intarziata circa un an. Dupa aceea va urma un alt proces pentru ca anul trecut am castigat procesul in care s-a judecat legalitatea contractului, iar acum ACI a castigat procesul privind procedura de achizitie. Sunt doua hotarari contradictorii si va trebui o solutie exceptionala pentru a rezolva problema", a declarat Radu Moisin.
 
In cel mai rau caz, lucrarea ar urma sa fie intarziata un an, iar cu lucrarile care mai trebuie facute, iaugurarea sa nu mai fie in 1 septembrie 2012, ci in 2014.

 

Municipalitatea a precizat ca a desemnat castigatorul licitatiei de proiectare si executie a Salii Polivalente din Cluj-Napoca in luna noiembrie 2010. "Societatea desemnata castigatoare este CON-A cu oferta de 50.926.063,83 lei fara TVA si 36 luni calendaristice termen de executie. Criteriul de atribuire a fost, conform OUG 34/2006, pretul cel mai scazut. 

Va reamintim ca licitatia a avut loc in 19 noiembrie, pe portalul electronic de achizitii, www.e-licitatie.ro publice. Ofertele depuse in termen au fost: CON-A  - 50.926.063,83 lei fara TVA - 36 luni calendaristice; DAFORA - 88.273.678,21 lei fara TVA - 36 luni calendaristice; ACI - 91.874.820 lei fara TVA - 36 luni calendaristice.

Societatea ACI a depus o plangere in instanta solicitand anularea adresei de comunicare a raportului procedurii, care a fost respinsa de catre Tribunalul Cluj ca inadmisibila. In urma sentintei de fond, in conformitate cu prevederile OUG 34/2006 privind achizitiile publice si ca urmare a unui punct de vedere oficial al ANRMAP privind dreptul autoritatii contractante de a incheia contractul de achizitie publica, municipalitatea a semnat contractul de executie si proiectare cu compania desemnata castigatoare la licitatie, Con A", a precizat municipalitatea.  

Compania ACI a atacat cu recurs sentinta Tribunalului Cluj si in cursul anului 2011, ulterior semnari contractului mai sus mentionat, Curtea de Apel a dispus casarea si rejudecarea pe fond a contestatiei. Pe rolul Tribunalului Cluj, a fost inregistrata astfel din nou, contestatia initiala a ACI, care a beneficiat de aceasta data de o judecare pe fond. Solutia a fost pronuntata in 22 martie si este favorabila ACI. 

"Mai precizam ca pe rolul instantelor judecatoresti a mai existat un dosar care a avut ca obiect suspendarea executarii contractului de proiectare si executie a salii polivalente, cat si constatare a nulitatii aceluiasi contract, proces care a fost castigat in mod irevocabil de catre municipiuui Cluj-Napoca, atat in fond cat si in recurs in februarie 2012, Curtea de Apel costatand legalitatea incheierii contractului de proiectare si executie a salii polivalente", mai precizeaza reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.  

Municipalitatea va ataca sentinta Tribunalului Cluj, avand in vedere faptul ca instanta s-a pronuntat pe chestiuni (petite) care nu fac obiectul procesului intentat de catre ACI si "va solicita lamurirea dispozitivului, deoarece considera ca decizia comisiei de evaluare a fost cea corecta si urmareste utilizarea eficienta a fondurilor publice, principiul prevazut la art 2 din OUG 34/2006, privind achizitiile publice".

 

Societatea ACI este controlata de fratii Aschilean si are in portofoliu construirea stadionului Cluj Arena. Acolo, insa, costul anuntat initial, de 26 de milioane de euro, a crescut in timpul derularii contractului la 36 de milioane de euro cu TVA, din cauza unor lucrari neprevazute.

Comentarii Facebook