Liceele de tradiție din centrul Clujului, revendicate pe bandă rulantă. Liceul Barițiu riscă să piardă curtea

 

Școlile din centrul Clujului sunt sub un adevărat asediu din partea foștilor proprietari, care revendică terenurile și chiar clădirile în care învață elevii. 

 

Sunt unele procese care au fost deja câștigate, iar Primăria Cluj-Napoca a retrocedat imobilele, dar altele sunt pe rol.

 

Până acum a fost retrocedat Liceul de Muzica ”Sigismund Toduta”, iar elevii au fost mutați în clădirea vechiului Liceu Unirea. În imobilul eliberat, de lângă parcul Luca Caragiale, noul proprietar, Arhiepiscopia Romano-Catolică, a mutat Liceul Apacsai Csere Janos. 

 

A mai fost retrocedat și un corp de clădire de la Liceul Gheorghe Șincai, iar pentru imobilul principal este un proces pe rol în instanță.

 

Școala a Bob a fost și ea nevoită să se mute din toamna anului 2012, în vechiul camin al Liceului Economic, tot din cauza unui proces de retrocedare. 

 

Mai sunt probleme cu retrocedările și la Liceul Emil Racoviță, Liceul de Coregrafie, Brassai, Batory Istvan, Romano-Catolic și Economic, Grupurile Școlare Tehnofrig și Anghel Saligny, Școala Ajutatoare nr.1, dar și la 10 gradinițe.

 

Un caz aparte este cel al Colegiului Național George Barițiu, unde expiră în 2013 termenul de 5 ani în care cei care au câștigat un bun în instanță nu au dreptul să îi schimbe destinația. Aici este vorba despre curtea școlii care a fost câștigată în instanță și acum riscă să fie pierdută.  

 

La Colegiului Național George Barițiu învață peste 700 de copii. Directorul Colegiului, Daniela Deac, a declarat că a primit asigurări din partea Primăriei că se va încerca negociere cu proprietarul, pentru răscumpararea acestui teren.

 

Primăria Cluj Napoca are în 2013 la dispoziție 4,5 milioane de lei pentru răscumpărarea cladirilor și a terenurilor retrocedate. 

 

Un exemplu negativ privind retrocedările s-a consumat la Liceul de Informatică din Zorilor, unde instanța i-a dat înapoi unui vechi proprietar o bucată din curtea de la stradă, iar acolo a răsărit o clinică medicală. 

 

Spital privat de ginecologie in curtea Liceului de Informatica de pe Calea Turzii. Dispare terenul de sport VIDEO

Comentarii Facebook