Laszlo Tokes cere statut special pentru Cluj-Napoca, pentru pastrarea identitatii minoritatilor


Vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat ca orasul Cluj-Napoca trebuie sa primeasca un statut special, dupa modelul capitalei Belgiei, Bruxelles, pentru pastrarea identitatii minoritatilor.

Tokes a declarat in deschiderea "Zilelor Culturale Maghiare", ca la Cluj-Napoca traiesc romani, maghiari si germani si specificul zonei trebuie pastrat.

"Clujul are nevoie sa obtina statutul de oras special, ca si Bruxelles. La Bruxelles traiesc flamanzi, valoni, germani, iar la Cluj: romani, maghiari, germani. Acest statut ar fi o solutie pentru pastrarea identitatii maghiare din Cluj", a declarat Tokes.

Vicepresedintele Parlamentului European a mai spus ca infiintarea zonei metropolitate in Cluj-Napoca reprezinta "o urna de incinerare a comunitatii maghiare".

"Actualul model de zona metropolitana al Clujului nu este prietenos. Metropola Cluj, de la Gilau la Jucu, este o urna de incinerare a comunitatii maghiare", a mai declarat Laszlo Tokes.

"Zilele Culturale Maghiare" de la Cluj-Napoca au inceput miercuri si manifestarea este organizata de Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania si UDMR Cluj.

Comentarii Facebook