Iohannis la Cluj: Să fim mai activi în zona estică în gestionarea conflictelor. Decât să nu facem nimic, mai bine ne implicăm

 

Președintele Klaus Iohannis a participat joi, 17 noiembrie, la Cluj-Napoca la o dezbatere a grupului CITADEL, iar la final a răspuns întrebărilor studenților de la Facultatea de Studii Europene.

 

Șeful statului a fost întrebat de un student ce va face pentru a apropia România e binomul franco-german, care conduce economic Europa și face jocurile în UE. 

 

Ne preocupa această tema. Romania are o situație bună. Aș putea să spun foarte bună. În contextul schimbărilor politice din Europa, Romania a ajuns sa fie un pol de stabilitate în această regiune. România a dovedit că știe să își rezolve problemele. Avem creștere economică și stabilitate. Datele macroeconomice sunt deosebit de bune și generăm stabilitate și pentru țările din jur. 

 

Poziția trebuie să o exploatăm înțelept pentru ca integrarea adâncă a României în Uniunea Europeană să devină o realitate. 

 

Trebuie sa constatăm că prea mult timp ne-am jucat rolul de băiat bun și harnic în clasa. Ne-am făcut temele și lumea se așteapta să fim parte activa, dar noi putem să devenim pro activi, dacă ne implicăm în procesul de reflecție privind viitorul UE. În această fază suntem acum. Trebuie cumva materializată dezvoltarea pe care o avem.

 

A doua linie de actiune trebuie să fie în zona administrativ-funcționărească. Avem peste 2 ani prima data șansa sa conducem Consiliul Uniunii Europene. În realitate este foarte complicat și vor fi nenumărate întâlniri și proiecte. Trebuie să mergem cu un concept pentru fiecare domeniu in parte. Împreună cu Guvernul am demarat efectiv pregătirile. Trebuie să ne relaționăm și cu vecinătatea și cu politica globală. Să fim activi în zona estică în gestionarea conflictelor. Decât să nu facem nimic, mai bine ne implicam. 

 

Am înființat o comisie prezidențială care se ocupă de proictul de țară al României. Trebuie să stablim cum se definește România pe termen mediu si lung. Până în primăvară vom avea primele rezultate și atunci vom stabili cum ne poziționă, pentru a fructifica la maxim oportunitațile”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Klaus Iohannis a participat, în calitate de invitat, la o dezbatere a Grupului de Reflecție și Analiză Internațională CITADEL, cu tema ”Contribuția României la consolidarea construcției europene”.

Comentarii Facebook