Interviu DESCHIS cu Remus Lăpușan. Planurile PSD pentru Cluj și critici la adresa Primăriei Cluj-Napoca

Președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, a acordat un interviu în care a vorbit deschis despre situația PSD -ului, dar și despre trafic și problemele Clujului.

 

Reporter: Domnule Remus Lapușan, în calitatea de președinte al filialei PSD Cluj, împreună cu alți colegi delegați, ați participat la Congresul PSD, unde alături de cei peste 4.000 de delegați, ați votat conducerea PSD. Este o conducere nouă și s-au conturat, de asemenea, cateva repere în orientarea politicii PSD, spre exemplu, ați ținut un moment de reculegere în memoria victimelor comunismului, iar președintele Liviu Dragnea a vorbit în mod special de Transilvania, de PSD Transilvania, de ce?

 

Remus Lăpușan: Nu am fost membru al PCR, așa cum mulți colegi de partid nu au nici o legătură cu comunismul. Am fost acuzați pe nedrept în ultimii 10 ani de comunism, iar prin acel moment de reculegere, față de români, am vrut să amintim memoria victimelor comunismului, dar și să arătăm că nu avem nimic în comun cu acea ideologie de tristă amintire.

 

Prin demonizarea stângii de către adversarii noștri ”de dreapta”, dintre care mulți sunt foști membri ai PCR, se omite intenționat istoria PSD din perioada interbelică, precum și contribuţia social-democraţilor transilvăneni la crearea României Mari.

 

În ultimii ani, PSD a sprijinit atât proiecte politice, cât și proiecte de dezvoltare economică și socio-culturală în Transilvania. Să amintim numărul mare de miniștri din regiune, cât și proiectele de infrastructură care generează bunăstare pentru mai multe generații.

 

Transilvania comunităților puternice, intră în proiectul PSD pentru perioada 2016-2020. Revalorizăm comunitatea, cartierul și satul ca unități de bază ale practicii politice. Vrem să regenerăm încrederea și apropierea de stânga în burgurile transilvănene. Despre ”Transilvania comunităților puternice într-o Românie Europeană” s-a vorbit și s-a scris la Cluj încă din 2008, iar azi mai tinerii mei colegi din TSD au înființat TSD Transilvania. Cred că suntem pe un drum bun.

 

Reporter: Aveți în PSD, la nivel național, o nouă echipă de conducere, 14 vicepreședinți noi, un secretar general, un președinte executiv și un nou președinte național din generația anilor 2000. Așa numiții baronii locali ai PSD nu se mai regăsesc în fruntea PSD. Până unde merge reforma stângii, a PSD-ului?

 

Remus Lăpușan: Este o echipă de vicepreședinți tânără care cred va reuși să producă înnoire, între altele cred că va putea apropia PSD de intelectualitate. Avem nevoie de ranforsarea PSD-ului, a stângii, prin capacitarea forței intelectualității de stânga.

 

În ceea ce privește termenul de baron, cel puțin în Transilvania, este perimat în cele mai multe situații, în ultimii 4-5 ani fiind aleși președinți de filială politicieni mai tineri, îndepărtați de încrengătura capitalismului de cumetrie.

 

Trebuie să ne reașezăm și să ne întărim doctrinar, să avem o ofertă politică foarte structurată și consistentă, de stânga, pentru ciclul electoral 2016-2020 iar acum  să sprijinim proiectele bune ale Guvernului Ponta, care au dus la creștere economică.

 

Reporter: Să ne întoarcem în Transilvania, la Cluj. În alegerile de anul urmator Aurelia Cristea este candidatul PSD la primăria Cluj-Napoca. La Consiliul Județean încă nu ați stabilit un candidat. Sunteți consilier județean și președintele filialei. Intrați în cursă?

 

Remus Lăpușan: Aurelia Cristea este candidatul PSD pentru Primăria Cluj-Napoca, alături de o echipă nouă, motivată și capabilă să genereze proiecte comunitare. 

 

Identificarea nevoilor importante, ideile și soluțiile la problemele curente vor fi temele pe care vrem să le propunem în dezbaterea electorală din 2016.

 

Decongestionarea traficului din Cluj, rezolvarea problemei rampei de gunoi pe termen lung, dezbaterea despre dezvoltarea zonei metropolitane, rezolvarea problemei datoriilor de la Cluj Arena, atragerea de investitori și facilitatarea accesului la parcurile industriale de tip TETAROM sunt doar câteva dintre probleme mari ale orașului care sunt nerezolvate de administrație Boc-Apostu-PNL.

 

Cât privește Executivul Consiliului Județean Cluj, vom identifica cea mai bună opțiune după câștigarea alegerilor locale. Președintele nu mai este ales direct, ci din rândul consilierilor județeni.

 

La nivel de județ există multe restanțe. Noua majoritate liberală din Consiliul Județean a redus finanțarea unor proiecte, fondurile destinate fiind insuficiente pentru a începe procedurile de achiziții de servicii de proiectare și de execuție: Astfel, în cazul Centrului de colectare a produselor agricole, a fructelor şi legumelor din municipiul Câmpia Turzii, prevăzut iniţial a fi finanţat cu suma de 1.000.000 de lei, procentajul  de tăiere a fondurilor este de 100%. În cazul Unităţii de abatorizare, tranşare şi livrare a cărnii din Iclod, procentajul de tăiere este tot de 100%, de la 1.000.000 de lei la 0 lei. În ambele situații studiile de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici au fost deja aprobate de Consiliul Județean Cluj.

 

În Consiliul Județean Cluj, Mihai Seplecan și PNL-ul au ajuns să politizeze şi finanțarea extinderii Parcului Industrial Tetarom I, dar totuși sper ca până la sfârșitul anului 2015 să se găsească soluții astfel încât acest proiect, susținut și din fonduri europene, să fie finalizat. Membrii PNL din Consiliului Județean Cluj au boicotat și blocat și dezvoltarea Tetarom IV din fonduri europene.

 

Reporter: În ultimele două luni, Consiliul Județean Cluj a fost transformat într-un circ politic: Mihai Seplecan vs. PNL. Cine îl susține pe Mihai Seplecan, președinte al Consiliului Județean Cluj?

 

Remus Lăpușan: Este regretabil că instituția Consiliului Județean Cluj a ajuns subiect de telenovelă politică și de lupte intestine în PNL, pe rețele de socializare, la televiziunile din București. Liberalii au adus politica de Dâmbovița în Cluj-Napoca. Păcat.

 

Mihai Seplecan a fost votat de consilierii județeni liberali în funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, a fost sprijinit de liderii PNL Cluj, Daniel Buda și Marius Nicoară.

 

Reporter: Cluj-Napoca a devenit un șantier. Circulația este blocată, orașul este extrem de sufocat de faptul că aproape în fiecare cartier se lucrează. Pe de altă parte, în primăria Cluj-Napoca, continuă scandalurile generate de acte de corupție. Credeți că vom avea parte de surprize în această toamnă?

 

Remus Lăpușan: Traficul din Cluj-Napoca este îngrozitor. Asta văd și asta îmi spun, zi de zi, prieteni, colegi, rude!

 

Săptămâna trecută am mai asistat la o premieră administrativă șocantă: clujenii care circulau pietonal pe Calea Moților, chiar în fața primăriei, au fost nevoiți să meargă pe partea carosabilă deoarece ambele trotuare erau în şantier, în timp ce alte străzi din zona Centrală, a Gării și din cartierul Mănăștur erau blocate. Pentru oameni este de neînțeles cum reamenajarea unor străzi de 200-300 metri în unele cazuri, ex. strada Barițiu, sau ceva mai lungi, cum este strada Horea, au început în primăvară și nici acum nu sunt încheiate, străzile, trotuarele sunt săpate și lăsate vraiște, zile și săptămâni nici un muncitor nu este acolo. Dupa cum nici cheltuirea banilor publici cu înlocuirea înlocuirii realizate acum câțiva ani, a dalelor de trotuar încă bune cu dale granitice mai scumpe nu este înțeleasă de cetățeni, când, cu acei bani s-ar fi putut realiza lucrări cu adevarat necesare.

 

Pe de altă parte foarte multe lucrări sunt prost realizate. Și clujenii, și presa au evidențat dezinteresul primăriei conduse de Emil Boc față de calitatea lucrărilor.

 

Reporter: Domnule președinte. Sunteți mulțumit de cum arată azi PSD Cluj?

 

Remus Lăpușan: Nu. Puteam mai mult din punct de vedere politic, însă administrativ sunt mulțumit de proiectele din județul Cluj pe care le-am susținut și la realizarea cărora am contribuit alături de colegii mei.

 

Sper ca regenerarea PSD de care vorbeam mai sus, în consecința deciziilor și acțiunilor recentului congres al PSD, orientarea spre Transilvania, eforturile echipei pe care o conduc, să recâștige încrederea ardelenilor în stânga și să ducă la o încredere mai puternică a clujenilor în PSD.

 

Comentarii Facebook