Herghelia care se construieşte din Apahida şi interesele ascunse ale primarului Grigore Fati

 

Primarul din Apahida se străduieşte din răsputeri să convingă câteva zeci de familii din localitate că o herghelie de cai care se va construi într-o zonă unde viitorul PUG al comunei va permite construcţia de case şi blocuri.

 

Este de fapt un club hipic cu patru cai. Proprietarii de terenuri sunt scandalizaţi deoarece după ce herghelia va fi construită ei nu vor mai putea construi nimic pe o rază de 500 de metri în jurul ei. Şmecheria angajaţilor de la Primăria Apahida a fost demontatată de un avocat.

 

Primarul Grigore Fati a convocat la sediul primăriei doar persoane pe care le-a ales personal fără să îi convoace pe toţi locuitorii care au terenuri în zona străzii Eroii Pascu. Persoanele care au terenuri în zona respectivă au aflat de iniţiativa primarului şi au venit la şedinţă cu un avocat care le apără interesele, în cadrul unui proces a cărui miză constă în demolarea hergheliei.

 

V-am chemat aici pentru a vă face o informare corectă în ceea ce priveşte construcţia care s-a executat în acea zonă, clubul sportiv hipic. Am văzut un tabel semnat de dvs. şi poate unii dintre dumneavoastră nu aţi ştiut ce aţi semnat, poate aţi fost dezinformaţi”, a spus primarul.

 

Locuitorii din Apahida s-au enervat la culme şi i-au cerut primarului socoteală, de ce a invitat la discuţii doar anumiţi proprietari de terenuri, în timp ce alţii au fost igonoraţi. ”De ce i-aţi chemat doar pe unii iar pe alţii ba? Eu am teren chiar lângă locul unde se construieşte herghelia de cai. Tot timpul aceleaşi discuţii legate de valoarea cailor, despre care ziceţi că valorează 250.000 de euro, despre ce condiţii minunate vor avea caii, dar de noi nu ziceţi nimic. Nu vă interesează că nu ne vom mai putea construi case sau că sănătatea noastră va fi serios afectată?”, a întrebat Maria Câmpean.

 

Replicile localnicilor l-au enervat la culme pe primarul Fati. ”I-am invitat pe aceşti oameni aici să mă asculte şi să le expun eu o problemă. Nu v-am invitat pe dvs”, le-a spus primarul localnicilor care nu au fost invitaţi.

 

Avocatul Răzvan Bălosu, care le apără interesul proprietarilor din terenuri din zonă, a explicat foarte logic întreaga situaţie şi a demontat intenţia ascunsă a primarului Fati de a aduna semnături ale unor localnici pe care ulterior să le prezinte în instanţă, ca fiind acorduri ale celor care locuiesc în zona resepctivă şi care sunt de acord cu ridicarea hergheliei de cai. ”În acest moment discutăm despre o construcţie ilegală. S-a pronunţat Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Prefectul Judeţului Cluj asupra acestei chestiuni. Dvs. vi se prezintă de către domnul primar un scenariu ca şi când nu aveţi ce face, ori e club hipic sau casă, construcţia rămâne acolo şi trebuie să vă obişnuiţi cu ideea. Fals. Aceea construcţie atât timp cât a fost edificată în baza unei autorizaţii ilegale, ea va fi demolată. Atât timp cât e ilegală, construcţia va fi demolată. Nu se poate jongla şi modifica documentaţia după bunul plac a unuia sau altuia. Nu se poate modifica construcţia din club hipic în casă şi din casă în club de noapte. Nu trebuie să vă asumaţi această construcţie ca fiind un fapt împlinit şi toată lumea trebuie să o accepte”, a spus avocatul Bălosu. 

 

Avocatul localnicilor a mai explicat şi care vor fi consecinţele concrete dacă ferma de cai va fi construită în zona respectivă. ”Dacă se va construi acel imobil legea prevede că în jurul acestuia trebuie să se nască o zonă de protecţie, adică la mai puţin de 500 de metri de zona unde se depozitează deşeurile respective, dvs nu veţi mai putea construi nimic, decât să faceţi agricultură. Perversitatea situaţiei o reprezintă faptul că în noul PUG, toată zona va intra în intravilan, cu regim de zonă de locuinţe, iar dvs din proprietari vă veţi putea uita la nişte terenuri pe care se puteau construi imobile cu destinaţie de locuințe, dar pe care nu veţi mai putea construi nimic deorece primarul şi Primăria Apahida au permis să construiască clubul hipic”, a mai spus avocatul Bălosu.

 

În prezent, pe rolul Tribunalului Clu există un dosar în care Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Prefectura Clu au solicitat anularea autorizaţiei de construcţie emisă de Primăria Apahida, ca fiind ilegal emisă. 

 

Primarul Grigore Fati le-a spus celor prezenţi că la clubul hipic vor fi adăpostiţi permanent un număr de patru cai, dar nu a putut explica de ce au fost construite 14 boxe, fiecare cu o capacitate de doi cai. Replica a venit de la avocatul Bălosu. ”Există 14 boxe care pot adăposti fiecare câte doi cai. Va fi un stabiliment în care teoretic care va putea adăposti 24 de cai. Dacă se dorea un club cu patru cai se proiecta de la început pentru patru cai. Pe oameni îi interesează ca terenurile din zonă să îşi păstreze valoarea, iar calitatea vieţii să nu fie alterată de deşeurile care vor fi depozitate. Eu nu cred că dvs. vă convine ca lângă casa dvs să se depoziteze deşeuri de la animale”, i-a mai spus avocatul Bălosu primarului Fati. 

 

Întâlnirea s-a sfârşit fără a se ajunge la o soluţie. Locuitorii din Apahida l-au acuzat pe primar că de la începutul acestui scandal a venit cu diverse variante. ”De la început v-aţi contrazis ba că nu aţi avut personal de specialitate, ba că aţi semnat ca primarul, iar acum ne cereţi să fim de acord. Ce să mai înţelegem?”, a întrebat un locuitor al comunei prezent la discuţie.

 

Comentarii Facebook