rosal_feb.jpg

Politic/Administrativ

Explicațiile psihologului Daniel David despre boicotul masiv de la Referendum

   

Președintele Asociaţiei Psihologilor din România, Daniel David, a explicat de ce nu s-au dus românii la referendum, deșiare ”România are un profil psiho-cultural tradițional, în care familia tradițională ocupă un loc central”.

 

Cauzele sunt multiple. Noi suntem şocaţi de ce s-a întâmplat. Cei mai mulți au gândit în următoarea logică: România are un profil psiho-cultural tradițional, în care familia tradițională ocupă un loc central. Avem un nivel crescut de religiozitate, astfel încât un astfel de referendum ar fi trebuit să treacă la pas. Nu s-a întamplat. Sunt mai multe cauze.

 

Am încercat să punctez 4 sau 5. E drept că România are un profil psiho-cultural tradițional. Dar acest nivel de tradiţie nu e atât de ridicat. SUA are în anumite segmente aspecte mult mai tradiționale decât România.

 

E drept că avem un nivel de religiozitate foarte ridicat, dar această religiozitate apare pe un fond superstiţios. Foarte mulți nu înțeleg esența componentei religioase și mulți nu au înțeles esența religioasă a căsătoriei.

 

Noi am uitat că în România avem un procent destul de mare de familii monoparentale. Până la 20-25% din familii sunt monoparentale. Aceste demers a ignorat această componentă. E inacceptabil ca o femeie care adoptă un copil să nu poată forma cu acesta o familie.

 

În această fază a dezvoltării societății noastre, românii au o alergie la ceea ce se cheamă concentrarea puterii sociale, ideea de şef, de a li se spune ce să facă. Au dezvoltat o reactanţă psihologică la autoritate. În acest context aş remarca ultimul factor: și mijloacele de promovare a ideii de familie tradițională nu au fost foarte înțelepte pentru a sparge această reactanţă. În loc să mergi cu ideea de toleranţă, incluziune, au fost mesaje legate de amenințări, demonizarea celorlalți, inducerea fricii, directive care au fost date, și asta a întărit reactanța.

 

Pe lângă factorii psiho-culturali, probabil că sunt și alți factori politici, dar în care nu vreau să intru”, a spus Daniel David, la Digi 24.

 

Întrebat de ce ”tema referendumului a scos la iveală multe tensiuni”, psihologul a spus că ”a fost prost pusă. Coaliția pentru familie, într-o societate democratică, are dreptul să facă un astfel de demers, după cum și ceilalți aveau dreptul să convingă în spațiul public lumea de poziția lor. Din păcate, nu au mers pe varianta înțeleaptă de discuție rațională, ci pe partea de a-i demoniza pe ceilalți. Și am ratat momente importante. Aproape tot discursul a fost pus în tema familiei tradiționale versus minoritățile sexuale. O mare greşeală. La fel de bine ar fi trebuit să discute despre familiile monoparentale. O temă importantă, care ne-ar fi putut ajuta să clarificăm multe lucruri, a fost irosită printr-o abordare foarte proastă. O majoritate foarte puternică și stabilă nu poate exista decât dacă găsești un demers în care și minoritatea să se simtă satisfăcută și în siguranță. Dacă minoritatea nu se simte așa, nici majoritatea nu va fi stabilă și nu se va putea ajunge la un consens, ca să trăim toți bine în această societate”.

10-10-2018, 16:53
1367 vizualizări
8 comentarii
-11-10-2018, 16:08
Iarăși ne învață pe noi țiganul asta francmason, impostor și înfumurat? Nu merci.
Risipa11-10-2018, 5:56
Cata vorbarie aiurea, oamenii n-au fost la Referendum ca totul e o butaforie de doi bani. Dar extrem de costisitoare pentru un popor de handy mintal si semianalfabet.
madriano10-10-2018, 23:36
Intrebarea de la Referendum a fost extrem de neclara, astfel ca lumea s-a abtinut sa dea un raspuns la o intrebare pe care nu au inteles-o...
Teodosie10-10-2018, 20:58
Nu am votat pentru ca era un subiect stupid.
Mie nu-mi pasa cine doarme in patul lui Ghita. Poate fi Maricica sau Niculae. E treaba lu' Ghita si a lu' nevasta-sa.
Maine poimaine ma pomenesc ca avem un referendum prin care nefumatorii hotarasc ca fumatorii nu au voie sa locuiasca in oras. Sau ca brunetii hotarasc ca invatamantul nu e gratuit pentru blonzi.
Asa a inceput si Inchizitia, in numele lui Cristos si au ajuns sa arda pe rug babe pentru ca-si spalau izmenele duminica.
Ivan10-10-2018, 17:45
stim bine ce s-a intamplat. romanii n-au votat ca sunt pasivi ,ignoranti si prosti iar ungurii n-au votat ca sunt , prosti , ii urasc pe romani si-i asociaza cu PSDul.
poov10-10-2018, 17:39
Nu le-a pasat, asta e singura explicatie. In plus, a lipsit galeata cu ulei si kilogramul de zahar.

Daca era un referendum care ii afecta mergeau, dar asa, pentru ce?

S-au dus inca foarte multi.

Romanul e o putoare ordinara, nu face decat strictul necesar si tot timpul trebuie sa ii iasa ceva.
dan10-10-2018, 20:40
corect,romanul va merge in schimb la referenderumul "fara penali" pt ca va iesi cu mai putin infractori in sparlament,deci da,merita sa voteze.
@dan11-10-2018, 9:21
si vor vota fara penali cu maxima ipocrizie avand in vedere ca ei insisi (sau marea majoritate) vor ciupi ceva cu prima ocazie pe care o vor avea. o lucrare fara factura,o parcare ilegala care blocheaza un tramvai,un condus sub influenta alcoolului,ceva,orice doar sa fie de ciupit. fiecare fura la nivelul lui.

Cele mai citite ştiri din Politic/Administrativ

1779 vizualizări
22-10-2018, 22:06
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, prins când semna prezent în Parlament, deși nu a fost la ședință - VIDEO» Vezi tot
1262 vizualizări
22-10-2018, 20:34
Firma Diferit acuzată de ”șantaj” în cazul Centurii Florești - FOTO» Vezi tot
278 vizualizări
23-10-2018, 17:01
Mesajul dur al lui Juncker pentru Guvernul României. Ce transmite șeful Comisiei Europene» Vezi tot
191 vizualizări
26-9-2017, 11:51
Metrou la Cluj! Boc: ”Mulți spun că sunt gogoși sau povești. În 10 - 15 ani am putea avea o linie”» Vezi tot
173 vizualizări
31-7-2018, 15:00
Emil Boc: Un metrou pe ruta Aeroport-Cluj-Floreşti, va rezolva problema traficului aglomerat» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?