Emil Boc audiat de procurorii DNA, alături de Ion Ariton și Adrian Videanu, în dosarul lui Vasile Blaga



Emil Boc va fi audiat, joi, de către procurorii DNA în dosarul în care este cercetat fostul lider liberal Vasile Blaga.

Conform Agerpres, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, dar și foștii miniștri ai Economiei, Adriean Videanu și Ion Ariton, sunt așteptați joi la sediul DNA Ploiești.

Surse apropiate anchetei au declarat că cei trei ar fi fost citați în calitate de martor.

 

Vasile Blaga a fost audiat, marţi, la DNA Ploieşti în dosarul de trafic de influență, iar, apoi, procurorii au pus sechestru până la concurenţa sumei de 700.000 de euro, pe averea fostul lider al PNL. Acesta este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

 

În același dosar este cercetat și Gheorghe Ștefan.

 

Blaga este acuzat de primirea în mod repetat, în perioada 2011 — 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la Gheorghe Ștefan a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință.

 

Procurorii susțin că, în 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare, a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere — secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan—, în sensul obținerii de bani pentru partid.

 

Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică unor firme dispuse să 'cotizeze' pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, suspectul Ștefan și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană”, a precizat DNA.

 

Procurorii au constatat că respectiva persoană fusese agreată de Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga și a fost dispusă să contribuie — indirect — la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică unor diverse societăți indicate.

Comentarii Facebook