Dragnea și-a dat demisia după ce a fost condamnat în dosarul ”Referendumul”: Mă consider nevinovat


Vicepremierul Liviu Dragnea și-a dat demisia, vineri, din funcţia de ministru al Dezvoltării, după ce a fost condamnat de judecătorii ÎCCJ în dosarul ”Referendumul”.

Totodată, Dragnea a precizat că luni își va depune demisia și din funcția de președinte executiv al PSD.

"Aşa cum am spus în permanenţă pe parcursul procesului, mă consider nevinovat. Cu toate acestea, am luat act de decizia instanţei de astăzi. I-am prezentat primului ministru demisia din funcţia de ministru al Dezvoltării regionale şi Administraţiei publice. De asemenea, l-am informat că luni va fi pe masa BPN-ului mandatul meu de preşedinte executiv. Recunosc că nu înţeleg care va fi motivarea deciziei de azi, este o decizie a instanţei pe care o respect. În schimb, rămân valabile întrebările pe care mi le-am pus şi le pun în continuare public: cum se mai poate face campanie în România în condiţiile în care prezenţa la vot poate fi considerată folos necuvenit? Există acum creat un precedent periculos pentru oricine doreşte să facă în România campanie electorală, indiferent la ce nivel - local, judeţean, naţional, un precedent care poate afecta, în opinia mea, democraţia şi libertatea partidelor politice de a îndemna oamenii să vină la vot şi, de asemenea, poate apărea în mentalul colectiv impresia că a te prezenta la vot poate fi ceva rău sau ceva greşit, sau chiar condamnabil. Sigur, viaţa ne va arăta cum se vor desfăşura lucrurile. Premierul a luat act de demisia mea, urmează ca în continuare să procedeze în consecinţă", a declarat Liviu Dragnea, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD, potrivit realitatea.net.

Premierul Victor Ponta a declarat că decizia Curții Supreme în privința colegului său de partid este una simbolică, de condamnare ”punct de vedere juridic a unei acţiuni politice”.

"Decizia Curţii Supreme este o decizie simbolică, de condamnare din punct de vedere juridic a unei acţiuni politice - suspendarea preşedintelui Băsescu şi referendumul, practic a celor 7,4 milioane de români care au votat şi a liderilor. Domnul Dragnea are ghinionul de a fi singurul în dosar. Decizia de suspendare a preşedintelui Băsescu, referendumul, a fost o decizie luată de toţi liderii PSD, toţi liderii PNL, de un număr important de parlamentari şi, după cum ştiţi, am făcut campanie, nu regret nicio secundă, regret doar că, tot printr-o decizie politică, CCR a anulat rezultatul referendumului. Important este că, de acum încolo, cu siguranţă, dacă se aplică regula din acest dosar, şi anume aceea că, îndemnând oamenii să vină la vot, comiţi o faptă penală, cu siguranţă toate scrutinurile de orice tip din România trebuie să aibă un alt specific", a spus premierul Victor Ponta.

Liviu Dragnea a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare în dosarul de fraudare a Referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu din funcția de președinte.

Comentarii Facebook