rosal_feb.jpg

Politic/Administrativ

De ce VOR partidele maghiare autonomie în anul Centenarului?

   

Șefii partidelor maghiare din România: UDMR, PPMT şi PCM au semnat o declarație comună prin care cer autonomie regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală.

 

Rezoluția comună a organizațiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie, la 25 de ani de la Declarația de la Cluj-Napoca 

 

La o sută de ani după adoptarea Rezoluției de la Alba Iulia, maghiarii din România au rămas o comunitate națională puternică și generatoare de valori, care dorește să își păstreze identitatea națională și patrimoniul cultural, în ciuda politicilor de asimilare a majorității guvernelor românești din diferitele perioade istorice. Deși eforturile de apărare a identității au consumat energii și resurse semnificative, comunitatea diminuându-se atât numeric cât și proporțional, în societatea maghiară din Transilvania există încă resurse pentru progresul cultural și economic, dacă vom reuși să creăm cadrul politic, juridic și administrativ al drepturilor noastre fundamentale: sistemul de drept comun pentru formele de autonomie ale comunității.

 

Pe baza experienței din ultimii o sută de ani, după 25 de ani după nașterea Declarației de la Cluj-Napoca ne exprimăm ferm convingerea că: păstrarea și perpetuarea identității noastre naționale, dezvoltarea culturii maghiare și existența noastră ca o comunitate numeric minoritară, dar cu drepturi depline, pot fi asigurate doar prin instituția autonomiei. Autonomia este, de asemenea, și în interesul majorității românești, deoarece o comunitate care se simte în siguranță contribuie semnificativ la progresul întregii țări.

 

La o sută de ani după Rezoluția de la Alba Iulia, suntem pregătiți pentru un nou început: în interesul dezvoltării țării și al viitorului nostru comun, vrem să găsim împreună soluții pentru problemele care dezbină comunitățile noastre. Obiectivele noastre nu încalcă drepturile românilor, dar știm, de asemenea, că eforturile noastre pot avea rezultat numai cu sprijinul majorității – propunem un parteneriat în acest sens și ne dorim să fim respectați.

 

Noi, reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din România, ai Partidului Civic Maghiar și ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, reprezentanți responsabili și legitimi ai comunității maghiare, stabilim de comun acord următoarele principii fundamentale pentru a armonizarea conceptelor de autonomie:

 

Maghiarii din Transilvania trăiesc în situații interetnice diferite, au posibilități, proiecte și viziuni diferite și, din aceste motive, au nevoie de forme de autonomie diferite: autonomie regională pentru maghiarii din Ținutul Secuiesc, autonomie administrativă pentru localitățile unde populația maghiară este majoritară și autonomie culturală pentru toți maghiarii din România.

Considerăm că  autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc trebuie să se concretizeze  ca o regiune autonomă în limitele sale istorice. Organismul său de decizie ar trebui să aibă competențe legislative și executive regionale în domeniul educației, culturii, informării, economiei, dar și domeniul funcționării propriului aparat de administrație publică. În ceea ce privește statutul limbii maghiare în regiune, acesta ar trebui să fie egal cu cel al limbii române. Credem că administrația Ținutului Secuiesc poate fi eficientă și va servi interesele cetățenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuiești, ținându-se cont de schimbările care au avut loc de atunci. Instituțiile autonomiei vor fi create cu respectarea valorilor fundamentale și a regulilor democratice.

Crearea statutului special administrativ, bilingv al regiunii Partium, unde trăiește mai mult de o treime a comunității maghiare din Transilvania, reprezintă obiectivul nostru comun.

Autonomia culturală înseamnă autoadministrare pentru toți maghiarii din România în domeniul educației, informării publice precum și în domeniile esențiale de păstrare și perpetuare a identității naționale și  a culturii. Autonomia culturală este un drept fundamental al comunității. Recunoașterea ei prin lege și crearea unui sistem instituțional este singura soluție viabilă pe termen lung pentru a asigura comunităților maghiare care trăiesc în minoritate numerică în diferitele regiuni ale Transilvaniei, uneori în comunități dispersate, păstrarea identității naționale și prosperitatea pe pământul natal.

Depunem eforturi ca, în baza valorilor fundamentale și a obiectivelor formulate de comun acord, în interesul creării cadrului legislativ necesar realizării diferitelor forme de autonomie,  să fie înaintate și adoptate în Parlament propuneri de acte normative care se bucură de cel mai amplu sprijin politic și social posibil.

 

Avem convingerea că un consens politic creat în interesul viitorului maghiarilor din Transilvania și în vederea obținerii formelor de autonomie comunitară va contribui semnificativ la prosperitatea pe pământul natal a comunității maghiare.

 

În abordarea problemelor concrete vom continua cooperarea în spiritul celor de mai sus.

 

Cluj Napoca,

 

8 ianuarie 2018”.

8-1-2018, 17:25
70 vizualizări
18 comentarii
Preotul9-1-2018, 15:27
1 EURO = 4.6571 Lei

Gazul s-a scumpit cu 8 %.
Adevarat9-1-2018, 15:40
A sosit timpul ca sa scapam noi de cei din SUD .
Sandor9-1-2018, 9:37
Eu sunt maghiar din Cluj-Napoca si NU sustin UDMR-ul si extremismele lui. Asta e o manevra de-a lor inainte de alegeri. Cand te indeamna preotul dupa slujba sa votezi cu UDMR in satele maghiare.... mai baiatule...
haha9-1-2018, 14:21
Esti maghiar cum sunt eu de pe Marte ... "mai baiatule" ... Nici eu nu-i sustin de mult.
boilor9-1-2018, 8:59
pentru ca vor sa fure Ardealul, Arestati-i odata pe tiganii aia si intrati dracu cu armata in har-cov
poov9-1-2018, 8:04
De ce vor? Ca din asta traiesc, altfel nu ii mai baga nimeni in seama.

Din pacate Romanii, in goana lor consumerista au uitat de tara lor, care chiar si acum e retrocedata bucata cu bucata ungurilor lui Marko Bela si nemtilor lui Klaus Iohannis.

Si-au primit inapoi bisericile, cladirile si padurile, desi au mai fost rascumparate odata inainte sa fie nationalizate.

Daca nemtii macar tac si se multumesc cu ce au primit, acesti bozgori nenorociti nu au putina rusine, dupa ce au jefuit aceasta regiune a Transilvaniei sute de ani, continua cu tupeu sa ceara zilnic alte lucruri, alte drepturi.

Nu e vina lor, e vina Romanilor, care de fiecare data au fost impartiti si aceste partide, desi in total n-au avut mai mult de 7% vreodata au reusit, prin jocuri de putere, sa obtina foarte multe beneficii pentru fostii stapani de sclavi de aici din Transilvania.

Daca ungurii si secuii ar vrea sa traim in pace, asa cum tot predica cei care te fac nationalist si sovin, atunci n-ar mai vota astfel de indivizi, dar in interiorul lor inca mai fierbe ura ca au pierdut Transilvania.
dex10-1-2018, 8:32
RETROCEDÁ, retrocedez, vb. I. Tranz. A da cuiva înapoi un drept, un bun, un teritoriu etc. pe care acesta îl cedase mai înainte; a face o retrocesiune. – Din fr. rétrocéder.-cf. DEX Sau nu stapanesti termenul folosit sau esti de acord cu definitia.
Stefan8-1-2018, 20:10
Este tot mai evident că românii au nevoie de un partid naţionalist, care să facă politică în favoarea României şi a românilor.
Tori9-1-2018, 0:10
nu are a face... ce vor e neconstitutional si never ever aplicabil. art 1, constitutia romaniei.... stat indivizibil... deci teritorial mumu, pana nu schimba constitutia pot visa ce vor...
clujean9-1-2018, 15:41
Tori, si inca ceva: art. 152, alin. 1 din Constitutia Romaniei : "Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii." Domnu' hunoooooooor, poti citi articolu' de mai sus ???????????? Iti sta in gat, bozgore ?????????????
Criculae8-1-2018, 19:19
Prostii si scandal pentru capital politic.
Ungurii si romanii au grija banilor, a locului de munca nu-i intereseaza magariile astea decat pe cativa retardati.
haha9-1-2018, 14:23
Ca si maghiar consider, ca tot ce ai spus e adevarat. Nu degeaba pierd ei din electorat. Nimeni nu-i mai crede.
local8-1-2018, 18:55
asazis stire praf in ochi Boc este nr 1 la furaciuni si coruptie asta trebe ca sa preocupe in primul rind
Geppe Leppe8-1-2018, 20:19
Ce proasta-i M A - T A... Mai bine inghitea decat sa te faca pe tine, avortonule.
local8-1-2018, 21:30
Boc este nr 1 la coruptie si icompetenta asta nimenea nu contesta dar mereu sunt discriminati magyarii pt a distrage atentia dela adevaratele probleme ale orasului
gicu9-1-2018, 8:56
nu sunt clujean dar am venit la studii aici acum 10 ani si m-am stabilit definitiv aici tot atunci. ce pot sa iti zic eu este ca fata de cum era clujul pe vremea lui funar fata de cum e de cand e boc, e o mare diferenta. clujul a inflorit, s-a dezvoltat. an de an clujul se infrumuseta, se modernizau nu doar strazi si locuri de joaca ci dea dreptul obiective mari cum e parcul central si cazinoul, baza gheorgheni, etc. S-au facut moluri, apar tot mai multe evenimente culturale, conferinte, spectacole, expozitii. clujul e un loc in care oricine s-ar muta si asta datorita lui boc.daca a gresit o sa plateasca pentru greseli, dar pana una alta hai sa ii recunoastem meritele.
Bocaiala9-1-2018, 15:58
@gicu: de ce sa ne mai ferim, astia si sunteti votantii lui boc, pute Clujul de voi, va bagati peste oameni cu minciuni, peste clujenii adevarati, voi cei platiti de primarie cu bonuri de masa, hai ca v-ati mai castigat si azi cateva bonuri ridicandu-l iar in Slava pe el, pe adulatul, prin efect pe invers bineinteles.. Inapoi mai , inapoi pe satele de pe unde ati emigrat la asfalt pe care l-ati vazut pt prima oara la viata voastra asa ceva, nu avem noi nevoie de vinituri!
Profu9-1-2018, 17:47
gicule, Boc e Primar din 2004, macar taci din gura si nu spune ca ai studiat la Cluj, ai o exprimare greoaie, de individ care nu a citit altceva decat cartile de joc, vai de capul tau! Cu de astia cac.um tu ne-am pricopsit, Moluri, inflorite, datorita lui....Eu cred ca esti picat in bila.

Cele mai citite ştiri din Politic/Administrativ

1278 vizualizări
14-11-2018, 23:22
Clujul cumpără WC -uri publice cu 50.000 de euro bucata» Vezi tot
777 vizualizări
14-11-2018, 23:06
Întâlnirea dintre Klaus Iohannis și premierul Marii Britanii a fost anulată» Vezi tot
237 vizualizări
8-11-2018, 17:56
Dragnea, atac la adresa lui Iohannis: Avem un președinte fake» Vezi tot
220 vizualizări
15-11-2018, 10:48
Primăria anunță achiziția a altor 60 de autobuze Mercedes pentru transportul public din Cluj-Napoca. Când se livrează FOTO» Vezi tot
164 vizualizări
14-11-2018, 17:11
Explicația HALUCINANTĂ a lui Florin Iordache, după ce a făcut semne obsene în Parlament: Vi se pare» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?