Cum a fost înșelat cu 1.500 de euro Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.Și-a folosit diploma anchetată acum

 

Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a fost înșelat cu 1.500 de euro de un țepar cu locuri de muncă, folosindu-se chiar de diploma declarată falsă de Universitatea Spiru Haret.

 

Seplecan a plătit 1.500 de euro, fără a primi vreo chitanță, în speranța că se va angaja consilier juridic la un proiect pe fonduri europene, pentru dezvoltarea comunității de romi de la Pata Rât.

 

În plângerea sa, Mihai Seplecam a relatat că a plătit 1.500 de euro, în tranșe, lui Mihaly Zoltan, un bistriţean cu antecedente penale, care avea o asociație și promitea că va obține fonduri europene pentru romii de la groapa de gunoi de la Pata Rât. 

 

Persoana vătămată SM a declarat că (f. 20-23) în cursul lunilor iunie – iulie 2011, l-a cunoscut pe inculpatul MZ, acesta recomandându-se ca fiind …., calitate în care a creat aparenţa că se ocupă de proiecte europene în favoarea rromilor. În cadrul unor discuţii, inculpatul MZ i-a relatat persoanei vătămate SM că a fost demarat un proiect de integrare a rromilor din …., din mun. Cluj-Napoca, propunându-i să îl angajeze jurist în cadrul acestui proiect. Pentru a convinge persoana vătămată de realitatea celor susţinute inculpatul i-a propus acesteia să participe la o adunare a rromilor unde au fost mai mulţi reprezentanţi ai clasei politice.

 

În condiţiile date, inculpatul MZ i-a furnizat persoanei vătămate informaţii despre proiect, condiţiile de angajare şi detalii legate de un eventual curs de perfecţionare, informaţii pe care i le-a transmis de pe A…esele de e-mail ale unor persoane necunoscute despre care a afirmat că sunt şefii săi. Totodată inculpatul i-a solicitat persoanei vătămate suma de 1500 euro pentru întocmirea documentaţiei de angajare, sumă pe care persoana vătămată a plătit-o în trei rate în lei, fără a primi vreo chitanţă sau alt document în acest sens”, se arată în rechizitoriul prin care Mihaly a fost trimis în judecată pentru înşelăciune.

 

Seplecan era în acea perioadă consilier personal al preşedintelui PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară.

 

El s-a folosit de diploma de jurist emisă de Universitatea Spiru Haret, care acum este anchetată din oficiu de Poliția Cluj, dar pentru care sunt plângeri și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napăca. Cele două dosare s-ar putea unii și Seplecan să fie cercetat pentru fals. 

 

Țeparul din Bistrița i-a mai înșelat atunci și pe alții: Lucian Prodan, Bogdan Costea, Nicu Doru Hetea, Iulia Diana Jula, Ion Vasile Tivadar, Andreea Dulgheru, Danut Gh Vlasin şi Silvia Alexandrina Chiş, care s-au constituit părţi civile, cu un prejudiciu total cauzat de 5600 euro şi 3750 lei, scrie Ora de Cluj.

 

Lucian Prodan a fost plătit suma de 2.000 de euro, iar Costea Bogdan (foto stânga, profil) a achitat 1500 euro. Costea este un apropiat de-al lui Mihai Seplecan, care l-a sprijinit pentru a ajunge șeful Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Eco-Metropolitan Cluj.

 

Persoana vătămată CB (n.red. Costea Bogdan) a declarat (f. 58-61) că l-a cunoscut pe inculpatul MZ în aceleaşi condiţii ca şi PL, respectiv prin intermediul numitului SM, inculpatul prezentându-se şi recomandându-se ca … la o firmă care se ocupă de fonduri europene pentru rromi şi cursuri de reintegrare. In cursul lunilor iunie-iulie 2011 inculpatul MZ i-a propus persoanei vătămate încheierea unui acord de colaborare prin care societatea deţinută de către persoana vătămată să furnizeze hrană pentru un număr de 72 de persoane precum şi închirierea unui spaţiu pentru sala de cursuri, activităţi ce erau necesare în cadrul proiectului pe care îl derulează.

 

Pentru a-i întări convingerea persoanei vătămate că cele susţinute sunt adevărate inculpatul a făcut o comandă de marfă către societatea deţinută de persoana vătămată pe care a achitat-o cu promptitudine. Cu această ocazie persoana vătămată a constatat că în locaţia unde îşi avea proiectul sediul există activitate.

 

În aceste condiţii persoana vătămată nu a avut nici o suspiciunea în momentul în care inculpatul i-a solicitat suma de 1500 euro reprezentând garanţia de participare la licitaţia pentru încheierea contractului de colaborare.

 

Persoana vătămată a înmânat inculpatului această sumă fără a primi vreo chitanţă sau alt document în acest sens. În aceleaşi împrejurări persoana vătămată a livrat inculpatului marfă în valoare de 500 lei pe care acesta nu a achitat-o”, se arată în rechizitoriu.

 

Îeparul care i-a înșelat a mai fost condamnat la 3 ani și era angajat al unei asociaţii cu proiecte de integrare a romilor, dar nu putea angaja personal. El și-a recunoscut vina și faptul că a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, prejudiciu estimat fiind de 5600 euro şi 3750 lei

Comentarii Facebook