rosal_feb.jpg

Politic/Administrativ

Consiliul Județean Cluj riscă să piardă 5 milioane de euro. În Tetarom 1 sunt mii de mp de birouri goale

   

Consiliul Județean Cluj este acuzat de incompetență de PSD Cluj, după ce majoritatea proiectelor derulate sunt pe butuci. 

 

Exemplul dat de PSD Cluj este extinderea Parcului Tetarom 1, care a primit o finanțare europeană în valoare de 10 milioane de euro, dar dacă nu termină proiectul până la finele anului 2018 va trebui să returneze jumătate din banii primiți.  

 

Constat incompetența care este la nivelul CJ Cluj. Acolo trebuie o restructurare. Sunt multe exemple în care una vorbim și alta facem. Eu cunosc proiectul Tetarom din 2001. Am avut acel proiect de extindre Tetarom 1. Ne-am bucurat că am primit abnii. Teoretic proiectul a demarat în 2013 și trebuia sa fie terminat în 2016. Au mai fost 3 prelungiri de contract și acum s-a spus că va fi terminat în 2018. Fiecare proiect este implementat cu întârziere. Acest proiect de extindere trebuia terminat de mult. Ceea ce ne supără este ca acolo cladirile sunt finalizate. Cladirea de birouri de 3000 de mp este finalizată de 2 ani de zile, mai este o hala de 3.000 de mp finalizată. 

 

Mi se pare absurd și frustrant. Este mai mult decât pacat. Este o rușine la nivel de CJ Cluj. Ar trebui sa fie o rușine la adresa lui Tișe și la adresa echipei manageriale.

 

Acum 2 ani, președintele Alin Tișe a spus ca extinderea este finalizată în proporție 95% și ca urmează să se facă recepție parțială. Suntem la 2 ani de zile și nici acum nu s-a facut recepția. Eu daca eram președinte faceam deja recepția parțială la clădirile deja finalizate. Nu înțelegem starea de incompetența de la nivelul conducerii CJ Cluj”, a declarat Remus Lăpușan, consilier județean PSD Cluj.

 

Extinderea Tetarom 1 s-a lovit de o problemă după începerea lucrărilor și anume faptul că dealul a început să alunece. În 2017, Consiliul Județean Cluj, pe baza unor studii făcute de Universitatea Tehnică Cluj, a aprobat alocarea a 11 milioane de euro pentru stabilizarea delului, fiind în pericol și Muzeul Etnografic. Cele doup clădiri finalizate, de câte 3.000 de mp fiecare, sunt situate la circa 100 de metri de dealul afectat, astfel că, potrivit consilierilor PSD Cluj, ar putea fi date în folosință fără probleme.

 

Dacă până în 31 decembrie 2018 nu finalizăm proiectul, va trebui să returnăm 5 milioane de euro, bani primiți din fonduri europene. Sunt foarte multe firme private care în câteva luni dau în folosința proiecte private, iar în public nu se poate? De ce?”, se întreabă Remus Lăpușan.

 

Sunt foarte multe lucruri care nu sunt gestionate bine. Cam este rea voința, este incompetență”, a spus și Valentin Cuibus, consilier județean PSD Cluj.

 

Firmele ”vânează” spații de birouri în astfel de parcuri industriale pentru că prețurile sunt mult mai atractive. Concurența pe piață este foarte mare, iar în Cluj-Napoca construcția de spații de birouri este o afacere rentabilă. Se pare că nu același lucru este și pentru Consiliul Județean Cluj, care din 2013 nu a putut termina lucrarea.  

 

În clădirea din imagine sunt spații de birouri începând de la 30 de mp, astfel că foarte multe firme aflate la început de drum ar putea funcționa acolo. În schimb, aceste societăți comerciale sunt ”împinse” spre mediul privat, unde și prețurile sunt pe măsură, aglomerând și mai mult zona centrală a orașului.

 

Dacă proiectul european de extindere a Parcului Tetarom 1 nu va fi finalizat până în 31 decembrie 2018, Consiliul Județean Cluj va trebui să returneze din bugetul județului Cluj suma de 5 milioane de euro

-----------------

UPDATE

 

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, susține că PSD-iștii vor desființarea CJ Cluj ”pentru ca firmele lor de casă să nu dea înapoi banii furați de la Aeroport și CMID”.

 

”După ce firma de casă a PSD a depozitat în Hoia molozul care a declanșat alunecarea de teren de la Tetarom, tot reprezentanții acestuia strigă ca din gură de șarpe.

 

Recepția parțială a clădirilor deja edificate, propusă ca și așa-zisă soluție, nu rezolvă problema în niciun fel: Nu există posibilitatea legală de a da în folosință aceste clădiri câtă vreme expertizele și studiile confirmă faptul că terenul e încă în mișcare și că există riscul unor noi alunecări de teren.

 

Doar niște inconștienți și iresponsabili și-ar putea asuma riscul de a pune în pericol viețile oamenilor ce ar urma să lucreze în acele imobile! 

 

În prezent se așteaptă soluționarea de către CNSC a contestației depuse în cadrul procedurii de licitație după care va începe execuția lucrărilor de stabilizare a versantului de la Tetarom, singura soluție capabilă să protejeze viețile oamenilor și clădirile edificate acolo.

 

Dacă tot sunt atât de preocupați de eficienta utilizare a banilor publici, p.s.d.-iștii să aducă înapoi la bugetul județului banii furați de firmele lor de casă de la Aeroport și CMID!

 

Și dacă tot veni vorba de management eficient: cam ce părere are domnul Cuibus de faptul că a început încă din 2009, de aproape un deceniu, construcția unui simplu sediu pentru ISJ și acesta nu e gata nici până acum? Cine răspunde pentru timpul și banii pierduți acolo? Sau e vorba doar despre un altfel de lup moralist ?!?”, a atacat Alin Tișe.

 

Valentin Cuibus a explicat că în acest an va fi dat în folosință sediul ISJ Cluj de pe strada Argeș. Firma care a câștigat licitația în 2009 a dat faliment și din 2016 s-a selectat un nou constructor, care acum finalizează sediul Inspectoratului.

14-5-2018, 12:13
132 vizualizări
27 comentarii
Tetarom 116-5-2018, 6:48
O porcarie de incompetnta si sifonat banii. Nu pot intra Tir-uri, masini parcate de se circula pe marcajul din mijloc, cand e blocat Taietura se blocheaza complect si traficul. Fain gandit!
Vasile15-5-2018, 5:41
Respacte pentru comentariul stimabilului poov.Oare de ce nu gasim astfel de analize la jurnalistii care sint in jurul nostru cu zecile.Pentru ca sint redactori de doi lei care lucreaza la publicatii de doi lei.Nu tu o analiza,nu tu studii de impact,nu tu un profil psihologic al cumparatorului dar si al rechinului imobiliar,nu tu studii sociale.Eu nu-mi dau seama de ce termina cu sutele facultati de profil ?!Astfel,se ajunge la haosul imobiliar,la coloane nesfirsite de masini,la aglomeratie prin toate institutiile,la preturi mari la orice produs sau serviciu(se stie ca Clujul e cel mai scump oras din tara),la lipsa spatiilor verzi si la distrugerea centrului istoric(vezi mastodontul lui Tise din Piata M.Viteazul).Cunosc orasul ca doar aici m-am nascut si nu mai am 20 de ani.Intradevar distrugerea lui a inceput pe vremea stabilirii acestor asa zisi IT-isti.Ca s-au stabilit cu zecile de mu ca de la alte facultati,poate un 10%.Nu e un lucru rau ca se stabileste lumea intr-un oras,acesta se dezvolta nu decade.DAR administratia trebuie sa tina pasull cu dezvoltarea lui,sa faca planuri serioase de viitor,obligatoriu drumuri,reguli dure in constructii si in urbanism,transport in comun eficient(ca daca faci 45min.din Manastur pina la IuliusMall n-ai rezolvat nimic).M-am bucurat ca s-a extins Clujul si toate periferiile,ca vine lumea aici ca si ursul la miere dar acum regret si cred ca ca si mine multi clujeni.Cind am citit acum u an ca incepe sa creasca un nou pol IT,la Iasi mi-a crescut inima de bucurie.Sa dea Domnul sa se infiintete alte zece,sa migraze toti IT-istii si sa se mai elibereze din acest oras batut de soarta....si sa ramina rechinii imobiliari cu apartamentele nevindute.Asa sa ne ajute Dumnezeu.
ilse15-5-2018, 19:02
Domnule, Dumnezeu nu ajuta la asta, noi clujenii de bastina trebuie sa fim mai uniti, macar sa mergem la votul ala . dar daca nici cand cutitul incepe sa reteze osul nu ne trezim, ne meritam soarta. o sa ajungem sa ne vindem proprietatile si sa ne mutam la tara, culmea, in locul celor ce ne iau acum aerul si linistea.
Vasile16-5-2018, 12:23
Corect Ilse,intr-un comentariu,o vinitura,titulatura pe care am refuzat sa o folosesc ne zicea ca se pisa pe noi,bastinasii Clujului si ca oricum in citiva ani vom fi in minoritate.Unire si iesit la vot !
kkmk17-5-2018, 1:07
Vasile = ilse

SILE schizofrenul vorbeste cu el insusi
hihihi !14-5-2018, 20:11
Piticul are minte de sef la ceapeu. Mai mult nu poate pentru ca este total incult ca mai toti ardelenii. In America mii de astfel de cladiri se golesc in fiecare luna, mai nou functionarii unor firme lucreaza acasa.
razvan14-5-2018, 17:56
noroc ca acea constructia de langa ntt data nu e in panta. In rest hotii striga hoti.
antivinitura14-5-2018, 17:13
Hai baieti si fete de la sate, vorba begetilor, "căta cași", ne-ati aglomerat destul cu tigaile voastre si mitocania voastra de needucati. Tetaroamele se inhaie, salariile sunt nesustenabile, mai aveti o sanasa, va muati in orasele care vor dezvoltare, poate vor face si facultati pentru voi, de lebede si vrabii. Don Boc, poate o stergi si tu de aici, cu Pishe al tau si goangele parazite ! Afara cu voi, animalelor!
@14-5-2018, 17:35
deci ce parere ai de Boc?
geambas14-5-2018, 17:51
Sa vedeti cand coboara turma de oi spre cantina primariei , de jos, ex Gradina de Vara Hoia, parcheaza pe trotuare, pe iarba, in copaci. Apoi patrund cu aer de invigatori la Marasesti in Cantina si cumpara merinde. Huo mai scarbosenii, vine criza pe voi, va marim chiria, mergeti naibii acasa!
@14-5-2018, 18:09
aici se vine cu argumente,nu cu insulte, altfel nu esti cu nimic mai bun ca tampitul de sile postacu
Sile15-5-2018, 5:53
Dar matale ce argumente aduci intreband de Boc? Incerci sa divaghezi? sa politizezi totul? Sa abati atentia, sa provoci injurii, insulte, etc? Ia vezi mai, acesta, din subsolul igrasios si cu Nuteklla moca, hai criza hai, ca daca doar asa scapam de voi, imi doresc recesiunea!
@Sile15-5-2018, 17:19
:)))))))))))))))))

Care "sa scapam", ca esti numai tu si 2-3 prosti din jurul tau :)))))))))))))))))))))))
isle15-5-2018, 18:40
Voi sunteti multi maaa, dar prosti, ca prostimea, hai ca se vand bratare Untold, fuguta spre ghiseu.
poov14-5-2018, 13:09
Cata imbecilitate, auzi, 10 milioane de euro sa stabilizeze dealul :))

Pai cine a facut initial proiectul trebuia sa stie asta, si el ar trebui sa plateasca, nu statul roman, dar ma rog, mai are rost sa discutam asa ceva?!

Parcul asta oricum nu se mai umple niciodata, chiar daca il termina, progresul economic s-a terminat la Cluj-Napoca, a fost o mare dezvoltare pe IT dar e cam gata ca s-au marit salariile si nu mai prea vrea nimeni sa vina aici, majoritatea firmelor de IT au inceput zonal sa isi face sedii, la Baia Mare, Targu Mures, Arad, Oradea.
razvan14-5-2018, 13:28
Fara suparare, nu s-a terminat :)...
poov14-5-2018, 13:38
Eu iti zic ce vad in piata, tu imi zici ce vor multi sa auda care au rate pe la banci, care si-au luat apartamente la de 3 ori pretul, si asa mai departe, oameni care au nevoie ca boomul economic sa continue.

A fost un mare boom pana acum un an doi, cam in 2012 a inceput, dar e cam expirat pentru ca salariile sunt foarte mari si nu se mai merita sa investesti aici, e mai usor in zonele din jur unde salariile sunt la jumatate, chiriile sunt la jumatate. Daca vrei progres, trebuie sa fi si competitiv.

Ca mai creste, e normal, asa cresc toate orasele din Romania, eu vorbeam de avansul masiv care l-a acumulat fata de ele, nu de cresterea constanta.
razvan14-5-2018, 13:43
Om trai si om vedea :). N am rate, si astept recesiunea :)
csv14-5-2018, 14:08
@poov, te anunt ca duci lipsa de judecata si gandesti stramb. Pentru a fi competitiv ai nevoie de oameni calificati. Nu stiu cati it-isti gasesti in orasele enumerate de tine.Ok, firme de productie, gen cablaje si textile nu mai vin in Cluj, pentru ca nu pot sustine salarii de genul celor care se cer aici. Poate esti vreun Nostradamus si citesti in stele, dar ramai cu fabulatiile si concluziile de "analist" al pietei de munca.
poov14-5-2018, 14:25
@csv

Vorbesc ca om care lucrez in domeniul IT, analist probabil esti tu.
Firmele isi formeaza IT-istii mai nou, nu mai stau dupa "ultra calficatii" de la UBB sau UT.
Sa fim seriosi acum, asta cu calificarea e o mare poveste, pentru ca toti de la UBB sau UT sunt calificati in acelasi limbaj, de obicei Java, pe cand in piata se cauta altceva.

Hai sa va dau si un exemplu: Arobs a deschis in ultimul an sedii la Targu Mures si Baia Mare.

@razvan

Nu, nu sunt hater, spun doar ce vad, si degeaba tot te agiti sa ma oftici, nu prea ai sanse. Chiar ma plictisesc si de aia va tot raspund ":)" Cu "om trai si om vedea" ai dreptate, mai vorbim in 10 ani de IT-ul din Cluj-Napoca.
@poov14-5-2018, 14:45
pooveanco ai dreptate,DAR la faza cu java te contrazic,pai ce drak sa se caute in piata?se cauta java si .net apoi vin restul,verifica pe orice site de recrutare...
@ poov14-5-2018, 14:59
N am zis ca esti hater si chiar nu ma agit sa te oftic :)
Alex14-5-2018, 15:03
Are dreptate ala, plus ca o sa urmeze si o criza economica. Aia care s-au bagat in tot felul de rate o sa simta pe propria piele cum e sa ai de-a face cu banca...
@alex14-5-2018, 15:27
Acu depinde de amplitudinea recesiunii mai ales la cea din exterior vs politicile romanesti (Dragnea et al)...
lalala14-5-2018, 17:34
poov e membru psd... v-a comenta orice sa arate ca la cluj nu e bine, mai putin cand psd se spune ceva, atunci linge pe acolo!
El stie ca psd saboteaza clujul si banuieste ca se termina treaba la cluj.
El nu vede ca firmele de it inca se lupta pt angajati, el nu site ca frimele de it inca se extind. El stie doar ce se spune la partid...

"Hai sa va dau si un exemplu: Arobs a deschis in ultimul an sedii la Targu Mures si Baia Mare." --- si Pitech a inchis sediul de la Targul Mures
@lalala14-5-2018, 18:06
esti tralalala,nu ai dovezi,doar arunci fumigene,bombe fasaite,ca un romanash sadea scapat ce si-a rupt camasa de fortza
dan14-5-2018, 12:34
uuuuh,asta e un articol critic la adresa lui Tise,finutzul lui Boc,sa vina Antonia,pupincurista lui Boc, cu explicatii:))

Cele mai citite ştiri din Politic/Administrativ

1771 vizualizări
22-10-2018, 22:06
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, prins când semna prezent în Parlament, deși nu a fost la ședință - VIDEO» Vezi tot
1258 vizualizări
22-10-2018, 20:34
Firma Diferit acuzată de ”șantaj” în cazul Centurii Florești - FOTO» Vezi tot
271 vizualizări
23-10-2018, 17:01
Mesajul dur al lui Juncker pentru Guvernul României. Ce transmite șeful Comisiei Europene» Vezi tot
191 vizualizări
26-9-2017, 11:51
Metrou la Cluj! Boc: ”Mulți spun că sunt gogoși sau povești. În 10 - 15 ani am putea avea o linie”» Vezi tot
173 vizualizări
31-7-2018, 15:00
Emil Boc: Un metrou pe ruta Aeroport-Cluj-Floreşti, va rezolva problema traficului aglomerat» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?