Codul Penal: Toader propune un prag de 1.900 de lei pentru abuzul în serviciu. E cu dedicație?

 

Comisia parlamentară care lucrează la legile Justiţiei își reia lucrul. 

 

Ministrul Justiției Tudorel Toader a propus introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu în valoare de 1.900 de lei brut, adică un salariu minim pe economie. Suma este mult mai mică decât cea propusă de către deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care ceruse un prag de 200.000 de euro, sau suma propusă de alți parlamentari, în valoare de 200.000 de lei.

 

Dezbaterile sunt accelerate, la cererea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care a spus că își asumă votarea mai rapidă a modificîrilor Codului Penal.

 

Cel mai așteptat articol este art. 297, adică acela care definește abuzul în serviciu. La acest articol au fost depuse mai multe amendamente independent de către parlamentari ai PSD și ALDE. Deputatul Cătălin Rădulescu a propus un prag de 200.000 de euro pentru prejudicii, în timp ce alții propun introducerea unui prag de 200.000 de lei și scăderea pedepselor maxime de la 7 la 3 ani de închisoare. De unele dintre modificări ar beneficia în mod direct liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, scrie Agerpres.

 

Nu mai e nevoie de asumarea răspunderii, e nevoie de a grăbi procedurile în Parlament totuşi, pentru că nu putem face o sesiune extraordinară toată vara. S-a discutat foarte clar să nu mai lăsăm loc la întârzieri. Azi s-a discutat foarte clar - şi aici au dreptate - că nu mai are rost să tot lungim, să tot lungim, să tot lungim, în condiţiile în care au fost dezbateri, totul a fost public, s-a discutat cu argumente, au fost consultări cu toate ONG-urile care au venit acolo, cu alte instituţii din statul român. Până la urmă, e o comisie parlamentară care trebuie să îşi încheie un raport, după care intră la votul final în Parlamentul României. (...) Mie nu mi-e teamă, am spus ceva: că nu mi-e teamă”, a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor.

 

Dragnea ar urma să beneficieze primul de reducerea pragului pentru abuz în serviciu, el fiind condamnat deja la închisoare într-un astfel de dosar. Șeful PSD va scăpoa de acuzații, dacă legile se schimbă.

Comentarii Facebook