Cluj - Propunere ca românii să poată opta pentru săptămâna de lucru de 4 zile / 10 ore pe zi

 

Senatorul Marius Nicoară a declarat că își propune, în viitorul mandat, să repună în discuție proiect ca săptămâna de lucru să aibă 4 zile, iar programul zilnic să fie de 10 ore.

 

Parlamentarul a explicat că și în legislatura 2012 - 2016 a încercat să promoveze un astfel de proiect, dar fără succes. ”Probabil nu m-am făcut destul de bine înțeles. Voi explica mult mai bine care sunt avantajele acestui sistem folosit în SUA de 46% dintre companii. Ce propun eu este simplu: cei care vor, opțional, pot munci patru zile în loc de cinci, iar programul zilnic să fie de 10 ore, în loc de 8”, a explicat Nicoară.

 

Acesta a spus că într-o companie numai o parte dintre angajați ar putea opta pentru programul de 10 ore, iar aceștia să aibă ziua de vineri liberă. ”Este un sistem care s-ar aplica foarte bine în multe domenii, precum IT, mass-media, construcții și administrația publică. Trebuie prevăzut acest lucru în Codul Muncii, dar ceea ce voi încerca să fac în viitoarea legislatură este să explic mai bine totul. Nu este vorba despre ceva obligatoriu. Într-o firmă ar putea fi numai câțiva angajați care să aleagă să lucreze 4 zile pe săptămână și totul să se facă de acord cu cei din conducere”, a mai spus Marius Nicoară.

Senatorul clujean crede că pentru companiile profitabile această opțiune va fi foarte bună, pentru că vor putea crește producția. ”Pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică vor putea fi angajați alți oameni, iar firmele vor prospera”, a mai spus Marius Nicoară.

Comentarii Facebook