Cetățuia, locul îndrăgostiților, se prăbușește pe zi ce trece. Ce VEȘTI bune sunt? - FOTO

 

Dealul Cetățuie din Cluj-Napoca este un punct de reper al orașului, care însă se degradează pe zi ce trece. 

 

Dealul este deținut de firma privată UNITA SA, care nu cedează terenul Primăriei pentru a fi făcute lucrări. ”Unita va da Primăriei drept de uzufruct pe terenul care coboară pe sub poarta pe Cetăţuie şi pe aleea spre Piscină, promenada de sus, asta dacă şi Primăria pune în aplicare o sentinţă pe care o are UNITA şi eliberează un certificat de urbanism pentru ştrand”, au spus pentru clujulcultural.ro surse aproapiate negocierii.

 

Este vorba despre 8.000 de metri pătrați. ”Au trecut doi ani de când Emil Boc promitea un concurs de soluţii pentru reabilitarea Cetăţuii. Tot atât a trecut de la aprobarea unei Hotărâri de Consiliu Local pentru demararea negocierilor cu deţinătorii de terenuri din zonă, în acelaşi scop. Între timp, chiar şi treptele “reabilitate” de municipalitate în 2013 s-au degradat, iar pavajul se desprinde încet, încet bucată cu bucată.

 

Zona Cetăţuii, una dintre cele mai vizitate din Cluj-Napoca, e departe de a fi un obiectiv turistic bine pus la punct. Cu toate că au avut la dipoziţie varianta finanţărilor europene pentru astfel de situri istorice, autorităţile locale au preferat să urmărească cum se distruge zona-monument situată în centrul oraşului care anul viitor va fi Capitală Europeană a Tineretul

 

Prin contractul de uzufruct aprobat de consilierii locali în noiembrie 2012, Primăria Cluj-Napoca şi-a asumat sarcina de a executa reparaţii de întreţinere şi şi-a arogat dreptul de a executa reparaţii capitale pe un platou de 2.600 de metri pătraţi de pe Cetăţuie. În plus, autorităţile locale au promis şi demararea unor negocieri cu proprietarii terenurilor din zonă pentru a dobândi drepturi asupra unui areal cât mai extins, care ar fi urmat să fie inclus într-un program de reabilitare.

 

Deocamdată nu am văzut niciun rezultat, cu excepţia pavajului de pe scări care deja se desprinde de pe trepte. Atitudinea autorităţilor locale pare de neînţeles, având în vedere că anul acesta a avut loc a doua ediţie a festivalului “18+”, care a reuşit să includă Cetăţuia în circuitul cultural al Clujului. Zona are o istorie frumoasă şi un potenţial deosebit, deşi nu este pusă în valoare. Aleile, spaţiile verzi, construcţiile-monument, mobilierul urban învechit şi degradat – toate ar putea fi refăcute, restaurate, reparate. Mai sunt şase luni până când va demara programul pentru Capitală Europeană a Tineretului, dar e timp suficient pentru a se face paşi importanţi pentru a pune cetăţuia pe harta obiectivelor care nu trebuie ratate de turişti şi a locaţiilor unde pot avea loc evenimente reuşite, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu Parcul Central „Simion Bărnuţiu”.

 

Aşadar, vă solicit, domnule primar Emil Boc, să demaraţi organizarea unui concurs de soluţii pentru refacerea zonei Cetățuia şi includerea ei în programele culturale planificate pentru anii următori. Trebuie să valorificăm toate spaţiile publice din oraş. Avem suficiente motive să o facem” a scris Bîldea într-un comunicat de presă.

 

Cetățuia (în maghiară Fellegvár) este o fortificație construită in perioada Habsburgică în vârful dealului cu același nume, scrie wikipedia.org.

 

Primarul Emil Boc a declarat, recent, la o emisiune Știri de Cluj că fără ca societatea Unita să cedeze terenul municipalității nu se poate face nimic. 

Comentarii Facebook