Ce spune pe Facebook Klaus Iohannis despre cazul Dan Şova

 

Preşedintele Klaus Iohannis a postat un mesaj pe Facebook în care explică de ce a cerut Curţii Constituţionale să soluţioneze conflictul juridic după votul în cazul lui Dan Şova.

 

Am solicitat Curții Constituționale să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte.

 

Respingerea de către Parlament a cererii de reținere și arestare preventivă a unor deputați sau senatori a condus la un blocaj instituțional care împiedică desfășurarea procedurilor judiciare și înfăptuirea actului de justiție. Prin conflictul apărut astfel între justiție și legislativ se încalcă principiul separației și echilibrului puterilor în stat”, a postat Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

 

De asemenea, și procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut CSM să sesizeze Curtea Constituţională deoarece Senatul nu a adoptat o hotărâre privind admiterea sau respingerea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului PSD Dan Şova.

 

Solicitarea DNA de arestare a lui Dan Şova a fost respinsă miercuri în Senat pentru că nu a întrunit numărul de voturi necesar. Aceasta a înregistrat 79 de voturi "pentru", 67 "împotrivă" şi 5 abţineri, pentru aprobare.

 

Potrivit anunţului oficial făcut în plen în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu încuviinţează arestarea preventivă a lui Dan Şova. Numărul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari.

Comentarii Facebook