Ce se întâmplă cu drumul spre pârtia Buscat! Răspunsurile sunt dezamăgitoare

 

Pentru a ajunge la pârtia Buscat schiorii trebuie să treacă pe o porțiune de drum județean aflată la stadiu de drum forestier. Cererile oamenilor de asfaltare a unui drum turistic s-au lovit de nepăsare. 

 

O petiție online semnată de peste 700 de clujeni cere rezolvarea problemei. ”Petiția este adresată Consiliului Județean Cluj și vizează asfaltarea tronsonului de drum Stațiunea Muntele Băișorii - Buscat Resort, DJ 107R. Vârful Buscat este unul din cele mai înalte vârfuri din Munţii Apuseni (cota 1676), este o oază de linişte, de ozon şi de frumuseţe pentru toate categoriile de turişti, cu multe locuri de descoperit indiferent de sezon. Se află la numai 60 de km de Cluj-Napoca şi aproximativ 100 de km de Alba-Iulia, Tîrgu-Mureş şi Zalău şi la 3 km de Staţiunea Băişoara. Aerul în zona Buscat Resort are a doua cea mai mare concentraţie de ozon din Europa. Asfaltarea tronsonului DJ 107R are o importanță atât turistică cât și economică, și ar ajuta la dezvoltarea zonei. Din cauza drumului impracticabil, mulți locuitori din Cluj-Napoca și din județ preferă Stațiunile Șuior, Cavnic, Arieșeni, stațiuni care deși sunt la o distanță mai mare de Cluj-Napoca decât este Buscat Resort, sunt mai accesibile”, scrie în petiție.

 

Președintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, a declarat că sunt bani alocați în buget, dar că mai trebuie și autorizația de construcție, de care se ocupă Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat Cluj.  

 

Actele sunt plimbate, însă, între RAADPP și Consiliul Județean Cluj, via Agenţia de Mediu Cluj, care trebuie să evalueze autorizația. 

 

Drumul județean trece prin aria protejată Situl Natura 2000 Muntele Mare și nu se pot face lucrări fără aviz de la Mediu.

 

Din cauza acestui hățiș birocratic și a lentorii cu care se mișcă aleșii, s-a ajuns în situația ce CJ Cluj să aibă banii și să nu mai poată fi cheltuiți în acest an.

 

Sumele vor fi utilizate, cel mai probabil, la alte investiții, iar în 2016 va trebui făcută o nouă alocare de fonduri. 

 

Culmea este că, încă din luna mai 2015, conducerea RAADPP Cluj a anunțat că drumul spre Buscat va fi asfaltat. Atunci președinte al CJ Cluj era Vakar Istvan, înlocuit între timp de Mihai Seplecan. 

 

Se asfaltează drumul spre pârtia Buscat. Schiorii vor merge pe asfalt până la pârtie

Comentarii Facebook