Bogdan Rădulescu, vicepreședintele USR Cluj, a demisionat după ce a jignit Biserica Ortodoxă Română

 

Actorul Bogdan Rădulescu, vicepreședintele USR Cluj, a demisionat din partid, după ce a jignit Biserica Ortodoxă Română. 

 

Rădulescu a fost și amendat de Consiliului Discriminării pentru mesajul lui împotriva Bisericii. ”Ciume bubonice, viermi parazi, lepre, căcături pe care le zice Biblia, gherţoii, mârlanii, pedofilii şi manipulatorii ce ţin orele de religie sau căcați ordinari”, sunt doar câteva dintre expresiile folosite de Rădulescu într-un program spectacol de comedie “Epic Show”, în 2014, intitulat “Un gând sincer”. ”Ciume bubonice, viermi parazi, lepre, pedofilii şi manipulatorii ce ţin orele de religie”, a fost mesajul către preoți.

 

Adio, dar raman cu tine

 

Umorul, satira în special, funcționează prin exploatarea unor strereotipii, prin exagerarea lor dincolo de limita plauzibilului. Umorul profită de existența unor clișee nu neapărat confirmate, ci mai degrabă bănuite. Nu toate blondele sunt ca cele din bancurile cu blonde. Nu toți polițiștii sunt proști. Nu toți politicienii sunt corupți (să zicem). Și nu toți țiganii sunt ca Haurențiu. Sincer să fiu, nimeni nu e ca Haurențiu, care e un personaj unic, original, autentic și, cel mai important, fictiv. Pentru a livra conținut umoristic, trebuie acceptată această convenție: umorul se face jucând murdar. La fel și politica, dar se pare că nu în același timp.

 

 

Eu, înainte de toate, sunt comediant. Sunt actor comediant pe scena teatrului, prezentator comediant în emisiuni tv sau online, MC comediant la nunți, botezuri şi înmormantari, comediant în showurile de live comedrink și, poate mai mult decât toate acestea la un loc, simplu comediant în viața reală. E felul meu de-a fi și asta nu o pot schimba pentru nimic în lume. Nici măcar pentru o funcție într-un partid.

 

Comedia, după cum am explicat mai devreme, este, prin excelență, politically incorrect. Umorul e antisistem. E răutăcism simpatic. Nu poți fi și politician și comediant politically incorrect în același timp. E o contradicție de termeni pe care am crezut că o pot gestiona. De curând, am descoperit că acest compromis mi-e peste puteri.

 

Mi-e greu să mă dezic, de dragul implicării politice, la sceneta în care am descoperit sensul expresiei Puie Monta, mi-e greu să nu-mi asum “interviul” cu Oprea de după accident sau discursurile despre preoți ipocriți și politicieni absurzi, mi-e greu să renunț la taxatul prin satiră a derapajelor din societate. Însă mi-e foarte ușor să continui ce-am făcut până acum, și anume să susțin societatea civilă prin participarea mea la evenimente caritabile, strângeri de fonduri și alte acțiuni filantropice. Cred că pot face la fel de multe lucruri bune pentru Cluj și fără să fiu politician.

 

De aceea doresc să anunț că mă văd nevoit să renunț momentan la ambițiile mele politice, întrucât firea nu-mi permite să renunț la ambițiile mele umoristice. Asta e, sunt încă un cetățean pe care-l sabotează. Firea.

 

De asemenea, doresc să mulțumesc clujenilor pentru cele peste 25.000 de semnaturi de susținere acordate USR-ului, cifra care situează Clujul pe locul 2 național, după Bucureşti.

 

Mulțumesc si extraordinarei echipe USR Cluj, oameni tineri, ambițioşi, cu viziune, planuri şi putere de a schimba lucrurile în bine. Le mulțumesc pentru curajul si determinarea de a fi alături de mine şi pentru echilibrul şi înțelepciunea lor de a-mi lăsa libertatea de a decide.

 

Aşadar, am decis să mă retrag din funcția de vicepreședinte al filialei USR Cluj și să renunț la calitatea de membru USR. Regret dezamăgirea pe care o pricinuiesc celor care mă cunosc bine, mi-au dat votul lor de încredere şi şi-au pus speranța in acțiunile mele viitoare din Parlamentul României. Poate timpul meu nu a venit încă.

 

Oricine poate face politică (s-a văzut), dar nu oricine poate face umor. Până la urmă, contează și felul în care te faci de râs.

 

Semnat: Bogdan Bob Rădulescu, AntiTristul de la Cluj”, a transmis el pe Facebook.

Comentarii Facebook