Băsescu prezent la Convenţia PDL: Revin în politică, dar eu decid masa la care mă așez

 

Preşedintele Traian Băsescu a participat sâmbătă, 23 martie, la congresul PDL. El a spus că nu a venit pentru a susține vreun candidat, ci pentru a vedea dacă mai are parteneri în PDL ca și președinte al statului.

 

Dragii mei, în primul rând bine v-am găsit. Vă mulţumesc pentru invitaţie. Vreau să ştiţi că am mai primit invitaţii la alte partide, dar aici am venit cu dragoste. Am venit cu sufletul la voi. Ceea ce nu mă va împiedica ca astăzi să vă vorbesc în calitate de preşedinte al României şi nu de membru PDL pentru că nu mai sunt membru.

 

Am venit să vedem dacă în continuare avem puncte comune care să ne facă parteneri pentru viitor sau nu. Voi fi extrem de cinstit cu voi şi ceea ce vă voi spune, chiar dacă nu e foarte bine, e ceea ce cred eu în mod cinstit. Şi asta pentru că sunteţi într-un moment de cumpănă.

 

Ca să putem fi parteneri în viitor, trebuie să ştiţi obiectivele. Primul: continuarea procesului de integrare în UE. Înseamnă acces în spaţiul Schengen, în Euro zonă şi o economie competitivă. Aici e zona în care sunt convins că parteneriatul nostru e solild şi poate fi dezvoltat. Al doilea obiectiv este legat de tineret. Noua generaţie nu poate identifica un orizont în care România e o soluţie pentru ei. E nevoie de consolidarea legii educaţiei şi creearea de locuri de muncă. PDL trebuie sp se bată pentru a asigura resursă financiară pentru creearea de locuri de muncă.

 

Un alt obiectiv este acela de a creea condiţii în ţară pentru ca România să fie protejată în UE. Lupta mea nu e cu un ministru, ci cu un principiu pe care voi la guvernare l-aţi respectat. Voi nu aţi tolerat miniştri cu dosare penale. Pentru mine, rămâne un obiectiv respectarea instituţiilor statului.

 

Absorbţia fondurilor UE pentru locuri de muncă e un alt obiectiv. Faptul că anul 2011 a fost cel mai bun an din punct de vedere al absirbţiei. Guvernul Boc a plecat de la guvernare cu un nivel de 11%, iar acum e 12,2% în condiţiile în care diferenţa a fost legatp numai de facturi emise în timpul guvernului Boc. Acest lucru tinde să devină una dintre marile probleme ale României. E un lucru pentru care mă voi bate în continuare.

 

Dincolo de acest lucru, menţin toate obiectivele rămase neîndeplinite din timpul guvernului Boc: reorganizarea ţării, revizuirea Constituţiei, o nouă lege electorală şi reglementarea sănătăţii.

 

Dragii mei, aceste obiective interne sunt obiective pe care prin negociere le-am înscris şi în acordul de co-abitare cu Victor Ponta. Aş avea nevoie de sprijinul dumneavoastă politic pentru ca acest protocol să devină realitate. Există în USL o opoziţie puternică pentru respectarea criteriilor de revizuire a Constituţiei.

 

Pentru că mandatul meu nu e numai despre viitor, ci şi despre trecut. Mandatul dumneavoastră s-a suprapus cu cea mai mare parte a mandatului meu. Vreau să ştiţi aprecierea mea legat de guvernare. O guvernare parte a modernizării României. Vă aduceţi aminte că în 2009 am avut o campanie puternică. Aţi făcut foarte multe. Noua lege a educaţiei e destinată să dea şanse noii generaţii şi să desfiinţeze impostura la nivel universitar. Aţi făcut o lege a educaţiei excepţională, corespunde agendei 2020 a UE.

 

Aţi făcut patru noi coduri pentru justiţie. Aţi reformat justiţia. Aţi liberalizat piaţa muncii prin modificările aduse Codului muncii. Aţi modernizat sistemul de pensii. Aţi făcut o nouă lege a dialogului social.

 

Vreau să ştiţi că aţi avut o contribuţie extraordinară la procesul de modernizare a României. Vă mulţumesc pentru asta! Aţi făcut asta în condiţii extrem de grele.

 

Îi apreciez cel mai mult pe cei care au avut curaj să stea în faţa oamenilor şi să le explice.

 

Dacă aţi pierdut, aţi pierdut pentru că aţi salvat ţara în momente foarte dificile. Multe ţări au fost lovite de criză. Suntem printre puţinele ţări care s-au reechilibrat macro-economic. Vă informez că orice spune un preşedinte public se duce ca flama în toate cancelariile. Martor îmi e Emil Boc. FMI a venit cu soluţia de ieşire din criză priun creşterea cotei unice, TVA şi CAS. Am stat mult, ne-am consultat. Era o soluţie riscantă.

 

Vă reproşez un singur lucru: puteaţi să obţineţi procente mai multe la alegeri.

 

Politica şi interesul general în politică nu poate fi substituit de amiciţie. Atunci aveam nevoie de schimbare. I-a asigurat PDL 10 ani de stat la putere. Nu aş fi putut singur.

 

Partidul a avut un ciclu de 10 ani cu Petre Roman, un ciclu de 10 ani Băsescu Boc. Trebuie să înceapă următorul ciclu. Nu mai e timp. Orice amânare vă va costa. Urmează 3 alegeri. După ce îmi termin mandatul, obiectivul meu va fi construirea unei drepte care să readucă procesul de modernizare a României.

 

Aveţi o garnitură de foşti minişti ai partidului care ar trebui să aducă alături de echipa veche acel suflu nou. Mă refer la ce aş face eu dacă aş fi în locul vostru.  Când aţi pus partidul în mâna tinerilor, PDL a avut zece ani la putere.

 

Am spus că voi reveni în politică. Să nu vă gândiţi că îmi trece prin cap să trec în fruntea unui partid. Voi ajuta această construcţie. Masa la care mă aşez după ce îmi termin mandatul o stabilesc eu şi nimeni altcineva.

 

Vă doresc să vă găsiţi soluţia corectă!”, a spus președintele Traian Băsescu, conform realitatea.net.

Comentarii Facebook