Miercuri 24 Aprilie

Autobuzele electrice de la Cluj ar putea costa 500.000 de euro bucata

 

Primarul Emil Boc a dezvăluit că cele cinci autobuze electrice care ar urma să fie cumpărate în acest an ar urma să coste o avere, dar că banii sunt asigurați din fonduri elvețiene. 

 

Eu spun că putem fi un oraș în premieră în România, care să utilizeze autobuzele electrice. S-ar putea să fie mai mult de cinci autobuze electrice. Primăria municipiului Cluj-Napoca a câștigat un proiect european finanțat de comunitatea elvețiană, pentru că Elveția, în virtutea statutului de țară asociată la Uniunea Europeană, are și ea la rândul ei obligația de a finanța cu fonduri nerambursabile noile state care intră în UE. (...) Aceste autobuze vin pe aceste principii și eu spun că sunt toate șansele ca aceste proiecte care vizează achiziționarea de autobuze pe bani elvețieni să fie aprobate de către Elveția, cu o mică finanțare și din partea noastră. În urma licitație vom vedea cât costă un astfel de autobuz, dar un exemplar ar putea ajunge să coste între 300.000 și 500.000 de euro”, a declarat Emil Boc la Transilvania LIVE

 

Stațiile de autobuz din oraș ar putea fi dotate cu panouri solare.

 

Municipalitatea și-a depus candidatura în 2012 în programul de îmbunătățire a mediului înconjurator, finanțat în proporție de 85% de Elveția, și care are valoarea de 37 de milioane de franci elvetieni. Primariile partenere în proiect trebuie să depună o co-finanțare de 15 la suta.

 

Fondurile vor fi directionate către investiții în reabilitarea termică a unor clădiri din patrimoniul municipiului, școli și grădinițe, dar și pentru modernizarea centrarelor termice, în parteneriat cu Regia Autonomă de Termoficare. În plus, din acest bani mai pot fi reabilitate stațiile de transport în comun și dotarea lor cu instalații de iluminat bazate pe panouri solare și pentru achizitionarea unor autobuze ecologice.

 

Clujului îi va reveni suma de 9 milioane de franci elvetieni, adică 7,4 milioane de euro.

 

Fondurile pot fi foloste și pentru achiziția de autobuze ecologice, prin RATUC, anunța în luna iulie 2012 primarul Emil Boc.

 

5 autobuze electrice vor circula în Cluj-Napoca din 2013

Comentarii Facebook