Aurelia Cristea cere Guvernului să introducă un nou program de ajutor social, ”Prima Baie”



După ce a formulat legea împotriva fumatului în spațiile publice, deputatul clujean Aurelia Cristea cere Guvernului introducerea unui nou program de tip Prima Baie, prin care să fie acordate subvenții de 200 de euro pentru amenajarea unei băi în locuinţele care nu dispun de una.

Conform unui comunicat al depudatului PSD, obiectivul programului este dotarea minimală cu obiectele sanitare necesare a unui procent semnificativ din cele peste 3.4 milioane de gospodării care, conform ultimului recensământ, nu beneficiază de o baie funcțională. Aceste gospodării sunt situate în special în mediul rural și supuse unor riscuri uriașe de sănătate cauzate de lipsa unei băi funcționale în interiorul locuinței și implicit a igienei corespunzătoare.

Mi-am propus să continui să aduc în atenția legislativului și Guvernului acele inițiative provenite din societatea civilă și care să respecte propriile criterii de “preselecție”: să adreseze o nevoie reală, să aibă ca rezultat o îmbunătățire clară a stilului de viață și a nivelului de trai, să fie susținute de date și argumente concrete și să beneficieze de o largă susținere publică. Inițiativa pe care doresc să o supun acum atenției publice, Prima Baie, îndeplinește aceste criterii. Îmi doresc să putem extinde, astfel, modelul de democrație participativă aplicat cu succes în cazul legii de interzicere a fumatului în spațiile publice închise și către alte idei și propuneri de proiecte cu impact pozitiv în societatea românească”, a declarat Aurelia Cristea.

Datele colectate în susținerea acestei propuneri trag un veritabil semnal de alarmă, spune Cristea, și nu pot fi ignorate de către o țară cu pretenții europene și de către oameni politici care își doresc în mod real o stare de „mai bine” pentru cetățenii săi.

Astfel, în doar 45% din gospodăriile din România există apă curentă în locuință, iar în 28% din gospodării există un grup sanitar în interiorul locuinței.

Beneficiarii principali ai unei astfel de măsuri sunt gospodăriile unde există apă curentă și mai trebuie doar convertită o încăpere în baie. Este vorba de aproximativ 17% din gospodării, acest procent însemnând aproximativ 186.000 de români, la o medie de 2,8 persoane/gospodărie”, se mai arată în documentul citat.

O estimare a costurilor minime de achiziție pentru obiectele sanitare și de igienă intimă necesare echipării unei băi funcționale se situează între 190 și 215 Euro.

Un program de tipul Prima Baie (similar cu programe de tip Prima Casă, Primul Laptop) prin care să fie acordată o subvenție de 200 Euro pentru astfel de achiziții ar fi o abordare oportună și cu rezultate concrete. Suma menționată a luat în considerare bunurile care asigură funcționalitatea unei băi”, mai spune deputatul social-democrat.

Aurelia Cristea susține că programul ar putea fi etapizat pentru o acoperire optimă și o încadrare corespunzătoare în constrângerile bugetare, începând cu anul 2017.

Comentarii Facebook