Atacul fără precedent al lui Iohannis, la adresa partidului lui Dragnea: PSD ar trebui să se teamă de români!


Președintele României, Klaus Iohannis, a lasant, sâmbătă, un atac fără precedent la adresa PSD și la liderul partidului, Liviu Dragnea, spunând despre social-democrați că ”ar trebui să se teamă de români”.


"Mi s-a părut că scena politică românească a intrat într-o fază destul de tulbure, evoluţia nu e satisfăcătoare. Am urmărit, în ultimele luni, mai multe sondaje, toate arată că nivelul de nemulţumire în populaţie este de peste 80%, ceea ce este extrem de mult. Arată că lumea nu mai are încredere în clasa politică, nici măcar nu se mai aşteaptă la ceva bun din partea clasei politice. În acest context, am considerat că acest anunţ (al candidaturii pentru un nou mandat prezidenţial, n.r.) poate să constituie un punct interesant, poate unii vor fi încurajaţi să meargă mai departe, dacă fac acest anunţ, alţii probabil nu-l vor primi bine. În orice caz, mi s-a părut că e necesară o clarificare a intenţiilor mele pentru ce urmează", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, întrebat fiind de ce a ales să-şi anunţe astăzi intenţia de a candida pentru un nou mandat, conform realitatea.net.

"Cred că PSD nu este extrem de fericit că am făcut azi acest anunţ", a mai spus şeful statului.

Întrebat dacă se teme de o eventuală suspendare, preşedintele a replicat: "Nu mă tem de nicio suspendare şi chiar poate e bine să detaliez. Deciziile pe care le iau niciodată nu le-am luat pentru că mă tem sau nu de suspendare, deciziile pe care le iau sunt cele pe care le consider corecte şi bune pentru România. Nu există niciun motiv de suspendare, nu are cine să facă suspendarea. Nici nu-mi doresc să se teamă de mine (Liviu Dragnea, n.r.), eu mi-aş dori să se teamă de români!"

Șofeul statului a lansat apoi un atac fără precedent la adresa preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, despre care a declarat că ar trebui să părăsească scena politică.

"În continuare sunt de părere că ar trebui să se retragă de tot din politică. După a doua condamnare, Dragnea ar trebui să dispară pur şi simplu din viaţa publică românească. Aşa s-ar întâmpla în absolut orice ţară, chiar cu o democraţie incipientă, din lume. Că la noi nu se întâmplă are două aspecte: că Dragnea nu se retrage, nu se retrage... Aşa gândeşte el. Partea care mi se pare, însă, că este încă un pic mai gravă este că partidul PSD nu-şi dă seama că trebuie să-l trimită acasă. Suntem în faza total nepotrivită şi nefericită în care un partid întreg, şi cel mai mare partid din România, se constituie într-un grup de presiune sau grup de lobby pentru un infractor", a spus Iohannis.

Ulterior, întrebat dacă Dragnea ar trebui să aştepte decizia finală sau dacă ar trebui să facă acest gest acum, președintele a replicat că în niciun caz nu ar trebui să aştepte "până la ultima condamnare".

"Gesturile politice nu se fac la decizii finale. În politică nu trebuie să aştepţi până la ultima, ultima condamnare. Sigur, orice persoană are dreptul să se considere nevinovată, să fie considerată nevinovată în sens constituţional, în sens juridic, dar în politică e nevoie de oameni asupra cărora nu planează nicio suspiciune. Cum vrea un infractor condamnat de două ori, o dată pentru referendum, acum în prima instanţă pentru cred că instigare la abuz în serviciu, dacă bine am reţinut, cum crede că poate fi credibil şi un exemplu pentru România? Aici vorbim şi de moralitate. Politica nu este doar despre aspecte juridice, politica este despre moralitate. Cum să conducă România un om care e condamnat în două dosare penale? Ce credibilitate poate să mai aibă România în astfel de circumstanţe? S-a lucrat, în ultimii 30 de ani, foarte mult în România ca să ajungem şi noi în rând cu lumea. Şi am ajuns destul de bine în rând cu lumea. Acum, cu acest comportament pe care l-aş numi de-a dreptul iraţional, şi din partea lui Dragnea, dar şi din partea conducerii PSD care-l sprijină şi-l ţine acolo... Cu acest comportament iraţional, iliberal, nedemocratic, practic suntem aruncaţi înapoi cu mulţi ani. România îşi pierde respectul pe care-l câştigase greu, şi în Europa, şi în lume. Investitorii îşi pierd toată încrederea dacă cel mai important lider politic îşi permite să disece hotărâri judecătoreşti în şedinţe de partid şi în public, atunci cum putem să ne aşteptăm la un investitor, de exemplu, să mai aibă încredere că în România se face dreptate şi se respectă ceea ce se stabileşte în instanţă?", a încheiat Iohannis.

Comentarii Facebook