National/International

Tudor Chirilă le-a dedicat o melodie românilor din Diaspora, care protestează

   

Înaintea mitingului diasporei, trupa Vama a lansat piesa ”În ţara în care m-am născut”, un cover după o melodie cântată de Jean Moscopol în urmă cu 60 de ani.

 

Ne-am dus către Jean Moscopol şi am descoperit cântecul de mai jos (muzică: Gherasie Dendrino; versuri: Vasile Vasilache şi Ştefan Cristodulo). Am fost izbiţi de actualitatea lui. 

 

Acolo azi e toamnă rece şi plâng toţi fraţii în ţara mea, sunt lacrimi care n-au să sece cât timp vor fi păgâni în ea. Dar va veni o primăvară cum a venit şi în trecut, şi-am să mă-ntorc acolo iară, în ţara în care m-am născut”, sunt câteva versuri ale cântecului. 

 

Nu cred că sunt versuri care să exprime mai limpede suferinţa celor care devin imigranţi. Diaspora. Acasă românii din diaspora sunt dispreţuiţi de politicienii care nu-i pot manipula. Exact aceiaşi politicieni care ar trebui să-şi facă un ideal măreţ din încercarea de a-i aduce acasă pe români. Cu orice preţ. Diaspora încearcă să se integreze într-o lume din ce în ce mai refractară la imigranţi.

 

La peste 60 de ani de la cântecul lui Moscopol, România îşi forţează cetăţenii în exil. Cântecul ăsta nu e un protest. E o limonadă amară cu o linguriţă de speranţă. Este umilul nostru cadou şi al unei echipe de oameni inimoşi pentru cauza exilului nedorit. Şi mai e şi conştientizarea faptului că putem fi oricând în această situaţie, noi cei rămaşi într-o ţară condusă de oameni care nu ne iubesc. Deci cântecul ăsta e şi pentru noi. Muzica nu schimbă lumea, ştim asta. Muzica însă vorbeşte despre lume într-un fel unic. Ajunge la oameni. Asta este puterea ei. Şi îi uneşte. Poate mai mult decât omagierile butaforice ale Centenarului unei Românii dezbinate.

 

Jean Moscopol a murit în exil. A părăsit România în 1945 fugind din calea comuniştilor. Un destin în două propoziţii. În 2018 cinci milioane de români se află în străinătate din diverse motive. Unii au plecat de bună voie, căutând un alt stil de viaţă, dezvoltare profesională sau pur şi simplu pentru că vor să cunoască lumea. Alţii, cei mai mulţi poate, n-au mai reuşit să trăiască într-o Românie care face din ce în ce mai puţine lucruri pentru cetăţenii ei, n-au mai putut să-şi întreţină familiile şi au plecat la muncă. Alţii, exasperaţi de birocraţia şi incertitudinea fiscală care sugrumă micile afaceri, au părăsit şi ei ţara. Îngrijorător de mulţi tineri pleacă să studieze în străinătate fără convingerea că merită să se întoarcă într-o ţară care le umileşte părinţii. Sunt şi români care comit infracţiuni. Nu suntem un popor de sfinţi. Niciun popor nu e. Majoritatea celor plecaţi se află afară împotriva voinţei lor. La fel ca Moscopol”, a scris Tudor Chirilă.

10-8-2018, 16:16
80 vizualizări
3 comentarii
Ion A.20-8-2018, 14:55
frumos, doar ca in 10 august n-a fost Diaspora, ci eternii mitingisti de profesie din Bucale, plus cativa naivi din tara
Mu!e Boc, Mu!e Dragnea!11-8-2018, 8:24
Cei mai multi romani au plecat din tara in timpul guvernului Boc, nu in timpul guvernului Dragnea. Mu!e Boc, Mu!e Dragnea! Cele mai multe pensii si salarii s-au taiat de catre guvernul Boc, nu de catre guvernul Dragnea! Mu!e Boc, Mu!e Dragnea! Cele mai multe spitale s-au inchis de catre guvernul Boc, nu de catre guvernul Dragnea! Mu!e Boc, Mu!e Dragnea! Lui Boc nu cumva sa-i dati mu!e fiindca ati plecat in timpul guvernarii sale, tot Dragnea e de vina si ptr ce a facut Boc. Mu!e Boc, Mu!e Dragnea!
.10-8-2018, 22:03
un mare Bou

Cele mai citite ştiri din National/International

415 vizualizări
18-10-2018, 10:43
Patru dintre acționarii Facebook îi cer lui Zuckerberg să plece de la conducerea companiei» Vezi tot
301 vizualizări
15-10-2018, 14:55
Judecătorii Instanței supreme au interzis adunările publice spontane» Vezi tot
195 vizualizări
17-10-2018, 15:06
Încă o țară a legalizat consumul recreațional de marijuana» Vezi tot
162 vizualizări
16-10-2018, 17:16
Ce pedeapsă a primit primăriţa de 25 de ani care îşi conducea satul pe WhatsApp» Vezi tot
132 vizualizări
17-10-2018, 18:20
Șeful CNCD: Ministerul educației discriminează profesorii din secţiile cu predare în limbile minorităţilor» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?