National/International

Singura emisiune românească din Canada riscă să se închidă. Realizatorul s-a oferit cobai, pentru a aduna bani

   

Emisiunea ”Ora Românească”, singura emisiune radiofonică în limba română din Canada, riscă să se închidă din lipsă de fonduri.

 

Adrian Ardelean, fost jurnalist din Cluj-Napoca, cel care realizează emisiunea a făst eforturi uriașe pentru a finanța proiectul. 

 

Realizez emisiunea comunitară - Ora românească - din iunie 2015, aceasta fiind difuzată în fiecare sâmbătă, timp de o oră, live, pe postul CFMB Radio Montreal, 1290 AM. Înainte de a o prelua, avea un număr mic de ascultători şi am reuşit să o aduc la o audienţă de 700 - 800 de persoane săptămânal, la care se adaugă cei care o ascultă pe internet. A rămas singura emisiune în limba română din Canada, a început în urmă cu 30 de ani, dar atunci nu trebuia plătit nimic. Acum trebuie o taxă de 155 de dolari canadieni pe săptămână, altfel riscăm să o pierdem şi dacă o pierdem o dată, postul de radio o va oferi altei comunităţi şi noi, românii, vom rămâne fără emisiune, care este adresată comunităţii de români din Montreal şi împrejurimi”, a spus Adrian Ardelean.

 

El face emisiunea în regim de voluntariat, dar a ajuns să aducă bani de acasă pentru a plăti taxa de 155 de dolari canadieni. 

 

Taxa pentru spaţiul de emisie se ridică la circa 700 de dolari canadieni pe lună şi trebuie plătită la începutul lunii, banii trebuie scoşi din pământ - din iarbă verde pentru că, altfel, emisiunea se întrerupe. Iar dacă nu adun banii din comunitate, trebuie să pun din buzunarul meu. Am încercat alternative, am apelat la câţiva oameni de afaceri din comunitatea de români care m-au ajutat cu finanţări, dar nu pot apela la infinit la ei. Apoi am organizat două party-uri de strângere de fonduri, în 2016 şi 2017, dar la fiecare s-au adunat bani pentru 2 - 3 luni”, a mai spus Ardelean, care a ajuns să se ofere voluntar într-un experiment voluntar.

 

Acum am făcut recent gestul suprem, de a mă supune unei cercetări medicale contra unei sume de bani, care acoperă taxa cam pe o lună. Am fost cobai şi m-am oferit voluntar pentru un test medical într-o firmă care face astfel de teste în cadrul căreia mi s-a luat sânge de 20 de ori într-o zi. Nu voi putea face pe cobaiul o dată pe lună, dar am vrut prin acest gest să sensibilizez comunitatea de români, să stimulez bunăvoinţa acesteia”, a mai spus realizatorul ”Orei româneşti”.

 

El spune că dacă fiecare dintre cei 60.000 de români din zona Montreal şi împrejurimi ar dona 20 de cenți oe an s0ar aduna suma de 8.000 de dolari cu care s-ar putea plăti taxă de radio pe un an.

 

Potrivit acestuia, în cazul în care nu se mai plăteşte taxa de emisie, ”Ora românească” se va închide, iar postul de radio din Montreal care o găzduieşte va oferi frecvenţa altei comunităţi, în condiţiile în care CFMB nu este o instituţie de caritate.

 

Ei vând imediat spaţiul de emisie altora, iar după aceea comunitatea românească nu-l mai vede. Sau are de aşteptat la rând până să mai prindă un spaţiu, aşteptând până la eventuala eliberare a unei ore. Plus că nu mai are prioritate, odată ce a dovedit că nu poate susţine financiar o oră de emisiune”, a conchis Adrian Ardelean, conform Mediafax.

rsz_jidvei-must2018-bannerweb-144dpi_728x90_2.jpg
12-11-2017, 22:12
30 vizualizări
3 comentarii
de afara13-11-2017, 7:04
Majoritatea gazetarilor din America si Canada sund ardeleni . Nu au avut si nu au o traditie in domeniu deci este explicabil de ce gazetele lor falimenteaza intotdeauna . Atat ei cat si colaboratorii sunt ardeleni netalentati si neprofesionisti . Restul romanilor , mult mai pretentiosi si avizati simt acest partizanat ardelenesc modest ca valoare si nu se regasesc in aceste gazete .
Dan13-11-2017, 9:10
Nu este vorba de gazeta, ci de o ora emisiune radio. Nu cred sa fie netalentat, daca era sudist, era geniu. Romanii din canada sunt niste zgarciomani, nu se indura sa dea nimic. Jenant!
popi13-11-2017, 15:43
prostioare ce zici cel =de afara= , dan are dreptate , dar nu numai cei din canada sunt la fel , cam toti din america de nord , si de ce ? pentr-ca sistemul american este in principiu la fel --donatiile sunt relativ mici , iar pentru o emisiune pe care nu o asculta nimeni , nu da nimeni bani asta i clar---, apoi cel de la pupitru acest baiat maramuresan ajuns pe acele meleaguri nu are o faima buna sa aiba si credibilitate , cu o moralitate destul de subreda..............pareri primite de le cunostintele lui.........,

Cele mai citite ştiri din National/International

680 vizualizări
17-8-2018, 14:34
Protestatar: De ce mulți jandarmi aveau numerele de identificare de pe casti ascunse cu banda neagra? - FOTO» Vezi tot
429 vizualizări
17-8-2018, 17:03
Mihai Şora, reacţie la Norica Nicolai: Avem toți telefoane și filmăm. Nu pot fi ascunse, nici falsificate» Vezi tot
337 vizualizări
16-8-2018, 14:30
Profeţia pictată a părintelui Arsenie Boca. Imagini premonitorii din biserica pictată de Sfântul Ardealului» Vezi tot
317 vizualizări
17-8-2018, 11:48
Social-democraţii din Elveția îl pun la zid pe Dragnea» Vezi tot
229 vizualizări
17-8-2018, 11:29
Pensiile din Apărare, Interne şi SRI au crescut de 15 ori» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?