Rușii înrolează străini în armată. Ce condiție a impus Vladimir Putin



Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret prin care le permite străinilor să se înroleze în armata rusă pentru cel puţin cinci ani.

Singura condiţie impusă cetăţenilor străini care vor să se înroleze este să vorbească limba rusă, prin urmare sunt aşteptaţi mulţi recruţi din fostele republici sovietice din Asia Centrală, relatează BBC News Online, citat de Mediafax.

Decretul face parte din demersurile făcute în vederea profesionalizării forţelor armate ruse, afirmă analistul militar al BBC, dar are implicaţii diplomatice pentru relaţiile Moscovei cu fostele republici sovietice.

Experţii militari rus Pavel Felghengauer şi Aleksander Golţ au declarat pentru BBC că noul decret va legaliza o situaţie care există deja de câţiva ani în zonele în care trupele ruse sunt mobilizate dincolo de graniţele ţării. Acesta va uşura misiunea forţelor ruse de a recruta localnici în Asia Centrală, Caucaz şi Transnistria, explică ei.

"Anterior li se cerea să aibă cetăţenie rusă sau un document care să le ofere drepturi cetăţeneşti dar acum se pot înrola şi fără să aibă cetăţenie rusă", a afirmat Felghengauer.

Potrivit lui Golţ, armata rusă numără deja 300 de străini, însă acesta susţine că Rusia nu intenţionează să creeze o "legiune străine" de tip francez.

Comentarii Facebook