Raed Arafat a comentat numărul mare de morţi în accidente rutiere: ”Românii conduc agresiv”

 

Medicul Raed Arafat, fondatorul programului SMURD în România, a vorbit într-un interviu despre numărul mare de accidente cu morți din România.

 

România se află în continuare în topul țărilor din Uniunea Europeană privind numărul morților rezultați din accidentele rutiere, alături de Letonia, Bulgaria și Lituania, peste 90 de decese la un milion de locuitori, scrie gsp.ro. La capitolul pietoni, țara noastră stă și mai prost, este pe primul loc alături de Letonia, 39% dintre victimele șoselelor fiind din rîndul acestora.

 

Sunt mai multe: viteză, nerespectarea regulilor de circulație, nepurtarea centurii de siguranță. Dacă șoferii și pasagerii din dreapta am văzut că au început s-o folosească, e un semn bun pentru că a devenit majoritate, din păcate, foarte puțini folosesc centurile existente pe bancheta din spate. La mine în mașină, cine călătorește cu mine, trebuie s-o poarte”, a declarat Raed Arafat. 

 

Președintele Consiliului Director al Fundației pentru SMURD a explicat ce se întâmplă în cazul unui accident cu impact frontal. 

 

Lumea nu înțelege sau nu știe ce se întîmplă în cazul unui accident frontal. Pasagerul din spate devine un proiectil. În primul rînd, se omoară pe el, iar în al doilea rînd îl omoară și pe cel din față. Apoi, vedem foarte mulți copii care nu sînt puși în scaunele destinate lor sau copii care nu sînt legați de nimic, iar în cazul unui accident efectiv zboară prin parbriz. Devin proiectile, mașina se oprește brusc, iar ei preiau viteza acesteia. Dacă se face un calcul după greutate, după tot, o să vedeți cît de mare e impactul asupra corpului uman”, a mai spus Raed Arafat. 

 

Alte cauze ale numărului mare de morţi înregistraţi în accidente rutiere sunt alcoolul și drogurile. 

 

Da. Din păcate a mai intervenit o cauză. Cea a consumatorilor de droguri. Nu a devenit un fenomen, dar există. Poliția a început să se doteze cu kit-uri necesare de depistare”, a mai precizat Raed Arafat. 

Comentarii Facebook