National/International

Proiect PSD: Intervenția fără autorizație la monumentele istorice nu va mai fi infracțiune

   

Un grup de deputați PSD au depus un proiect de lege prin care să se prevadă că intervenția fără autorizație la monumentele istorice nu va mai fi infracțiune.

 

În expunerea de motive, semnată de deputații Florin Iordache și Ion Călin, se face referire la ”decongestionarea instanțelor”, având în vedere că aceste fapte ajung oricum să fie sancționate doar cu amendă "în proporție de 99%", dar și la cazurile de cetățeni care au vrut să își asfalteze un drum și li s-a întocmit dosar penal.

 

Întrucât pe rolul instanțelor de judecată se află câteva mii de dosare care privesc executarea unor lucrări fără autorizație, dar în proporție de 99% se sancționează cu o simplă amendă, considerăm că o asemenea inițiativă are atât rolul de a decongestiona activitatea instanțelor, cât și acela de a nu mai fi nevoie ca pentru fiecare autorizație care a expirat câteva zile, funcționarii de la Inspectoratul de Stat în Construcții, să sa nu mai fie nevoiți să depună plângeri penale.

 

Concret, pe rolul instanțelor se află dosare pentru următaorele situații: a) a expirat de câteva zile o autorizație de construcție care avea ca termen doi ani și, pentru că lucrările au continuat, autoritălor locale sau persoanelor fizice le sunt deschise dosare penale, în condițiile în care se cunoaște că termenul de aprobare a unei noi autorizații durează, în cel mai bun caz, 30 de izle, dar în practică s-a demonstrat că poate dura și câteva luni”, susțin inițiatorii, în expunerea de motive, conform Hotnews.ro.

 

În același timp, se cunoaște faptul că o autorizație de construire se poate elibera doar după expirare, lucru care duce automat la sistarea unor lucrări de anvengură, în anumite cazuri fiind vorba despre lucrări ale autorităților publice locale, cu finanțare europeană, ceea ce provoacă întârzieri pentru finalizarea lucrărilor”, mai spun ei.

 

Inițiatori au mai prezentat și cazul ”zecilor de construcții monument din întreaga țară” care se ”prăbușesc lunar, iar proprietarii nu pot face nici măcar îmbunătățiri la fațade”. Proprietarilor care au făcut ”reparații de urgență” li s-a întocmit dosar penal, spun aceștia, susținând ca au fost luni în care comisia de resort din cadrul Ministerului Culturii nu a funcționat și nu a emis autorizații.

3-4-2018, 11:37
59 vizualizări
2 comentarii
dan3-4-2018, 15:20
Dupa hotii astia de la pcr se poate construii si o casa fara autorizatie. Dau o lege si gata.
naD3-4-2018, 17:40
Nu mai bostane perspicac, e nevoie de autorizatie, dar pana ce nu misti din urechi pe la Boc si gasca, o vezi la dracu-n praznic si expira si autorizatia, ca doar e o ditamai mansarda, nu un pricajit de bloc de 15 etaje construit de finutu Pise. Mare cretin poti fi, fraiere.

Cele mai citite ştiri din National/International

320 vizualizări
16-7-2018, 17:04
Prima imagine cu noua Dacia Sandero: ”Va fi starul anului 2019”» Vezi tot
260 vizualizări
16-7-2018, 15:38
Școala începe mai devreme. Se renunță la data de 15 septembrie» Vezi tot
117 vizualizări
16-7-2018, 16:59
Anunțul de la METEO - Cât timp mai plouă» Vezi tot
88 vizualizări
12-7-2018, 16:10
Mai multe vedete, între care şi Oreste Teodorescu, audiate într-un dosar de trafic de droguri» Vezi tot
52 vizualizări
29-6-2016, 16:08
Klaus Iohannis a trăit un moment PENIBIL la Consiliul European - VIDEO» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?