Prețul biletelor la cinema ar putea crește! Ministrul Culturii pregătește o ordonanță

 

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, pregăteşte o nouă ordonanţă prin care se va modifica legea cinematografiei.

 

Ordonanța nu a fost pusă în dezbatere publică, cu toate că acest lucru ar fi necesar, dar prevede o majorare a taxelor, ceea ce ar putea duce la prețuri mai mari în cinematografe.

 

Actul propune o serie de modificări ale legii ce vizează atât televiziunile, cât și cinematografele. În cazul televiziunilor care difuzează filme, acestea vor trebui să “asigure anual minimum 10% din spaţiul destinat acestora pentru difuzarea de filme româneşti şi/sau europene, din care cel puţin 50% la orele de maximă audienţă şi cel puţin 50% realizate conform prevederilor prezentei ordonanţe”. Procentul a crescut cu 8%, în condiţiile în care în prezent obligaţia este de difuzare a filmelor româneşti de minimum 2% .

 

Exploatanţii de săli şi de grădini de cinematograf au obligaţia de a asigura minimum 10% din numărul anual de spectacole cu filme româneşti sau cu participare românească şi cel puţin 10% din numărul anual de spectacole difuzate la orele de maximă audienţă cu filme româneşti sau cu participare românească”. În cazul operatorilor de săli de cinema care asigură minium 15% din numărul anual de spectacole cu filme româneşti şi acelaşi procent la ore de maximă audienţă, atunci contribuţia la Fondul cinematografic din încasările provenite din comunicarea publică a filmelor, va fi de 2%, scrie Mediafax.

 

Acum, cinematografele trebuie să asigure minimum 5% din numărul anual de spectacole cu filme româneşti şi doar 1% la orele de maximă audienţă. Conform prevederilor ordonanţei care ar urma să schimbe regulile în lumea cinematografică, pentru operatorii sălilor de cinema care nu difuzează cele 15% în fiecare an, contribuţia la Fond va fi de 8% din încasări, faţă de 4% cât este în prezent.

 

În vară, ministrul Corina Şuteu a propus o altă ordonanță, în care erau valabile creșterile de taxe. Atunci, unul dintre operatorii cu vastă experienţă în domeniu, Dragoş Batir, declara că dacă aceste taxe cresc, ele se vor regăsi în preţul biletului pe care omul îl plăteşte ca să vadă un film. Asta va duce, în scurt timp, la reducererea numărului de spectatori, spunea Batir.

 

Proiectul ordonanței a fost pus pe masă vineri, în şedinţa de Dialog Social, desfăşurată la Ministerul Culturii, dar cei prezenţi ar fi refuzat să discute pe marginea ordonanţei.

Comentarii Facebook