Preşedintele Parlamentului ungar: România încearcă asimilarea etnicilor maghiari prin ”schilodirea sistemului şcolar”

 

Preşedintele Parlamentului ungar a declarat că guvernele din țările în care sunt etnici maghiari încearcă să îi asimileze prin ”schilodirea sistemului şcolar”.

 

Laszlo Kover a acordat un interviu înaintea Zilei diasporei maghiare, ce va avea loc duminică, și a acuzat guvernele din ţările vecine Ungariei, că depun ”eforturi conştiente” de asimilare a acestor minorităţi, în principal prin ”schilodirea sistemului şcolar”, relatează MTI.

 

Acesta a spus că Ungaria nu ar trebui să se bazeze pe Guvernul României pentru a-i ajuta pe membrii diasporei maghiare să-şi păstreze identitatea ungară, potrivit MTI, citat de Mediafax.

 

El a dat exemplul Sloveniei unde au rămas atât de puţin maghiari, încât e tot mai greu să fie menținută calitatea educaţiei. ”Este insuficient ca aceşti copii maghiari să fie învăţaţi limba. Trebuie să li se dea o educaţie competitivă în acea ţară”, a spus preşedintele Parlamentului ungar.

 

Ungaria a cunoscut o scădere dramatică a populației în ultimii 25 de ani, iar fără etnicii maghiari, care au revenit în țară după Revoluție, lucrurile ar fi stat și mai rău.

 

Ceea ce este bine pentru Ungaria este bine pentru comunităţile maghiare din străinătate şi viceversa”, a apreciat el.

Comentarii Facebook