PREMIERA! Transplant de ficat la un pacient care are cancer in metastaze


Medicul Irinel Popescu a facut in premiera nationala primul transplant hepatic la un pacient de 46 de ani, care are cancer colorectal cu metastaze hepatice, scrie Agerpress.

"In mod obisnuit, nu se face transplant hepatic pentru asemenea indicatii, de care ar beneficia foarte multi pacienti: mii de pacienti cu metastaze hepatice cu cancer colorectal. Deoarece exista posibilitatea ca, dupa operatia de transplant, boala neoplazica sa disemineze. De aceea, indicatiile trebuie facute cu foarte multa precautie. In cazul nostru, este pentru prima oara când se face un transplant cu o asemenea indicatie", a declarat profesorul Irinel Popescu.

Acesta a mai spus ca pacientul este o persoana tanara, care are restul organelor sanatoase. "Am transplantat si cazuri de hepatocarcinom, si de colangiocarcinom cu rezultate foarte bune pana in prezent, pentru majoritatea pacientilor", a mentionat profesorul Irinel Popescu.

Specialistul a adaugat ca exista experienta pozitiva acumulata in Norvegia in ceea ce priveste indicatia transplantului metastazei in cancerul colorectal. "Astfel, acumularea experientei noastre cu cea internationala, precum si progresele efectuate in domeniul chimioterapiei creeaza premizele extinderii indicatiei transplantului si in aceasta afectiune", a mai spus profesorul.

Irinel Popescu crede ca astfel de interventii vor mai fi facute, in functie de cresterea experientei pe plan international.

Comentarii Facebook