Palatul Parlamentului, în topul celor 7 minuni arhitecturale necunoscute. Ce clădiri mai sunt în top



Palatul Parlamentului, descris ca fiind "cea mai mare, grea şi costisitoare clădire administrativă din lume", se numără printre cele şapte minuni arhitecturale necunoscute, într-un top realizat de bbc.com.

Palatul Parlamentului este cu adevărat "o minune necunoscută", se arată pe site-ul bbc.com. Construită de dictatorul Nicolae Ceauşescu, "clădirea este atât de mare încât este dificil să faci o fotografie care să o arate la o scală justă", a declarat utilizatorul site-ului Quora Jann Hoke, un avocat care a lucrat în Palatul Parlamentului, la mijlocul anilor 1990, scrie Mediafax.

Construită în 1984, clădirea în stil neoclasic are 12 etaje (cu opt etaje suplimentare underground), însumând 3.100 de camere, în 330.000 de metri pătraţi. Proiectul a costat 3,3 miliarde de euro, dar costurile, de fapt, au fost mult mai mari, bucureştenii pierzând şi o parte din oraş, mai precizează cei de la BBC.

"Covoarele cu modele de la nivelul principal, care se întind pe sute de metri pe coridoarele spaţioase, au fost ţesute în interiorul clădirii, în timpul construcţiei", a mai spus Hoke. "Să fie ţesute în afară şi să fie aduse înăuntru nu a fost posibil având în vedere dimensiunea lor", a adăugat acesta.

În topul realizat de britanici mai fac parte Marea Moschee din Djené, cea mai mare cladire de argilă din lume, construită în 1907.

Topul mai include Derawar Fort din Pakistan, o fortăreaţă de proporţii monumentale, Chand Baori din India, o clădire spectaculoasă în trepte, cu 13 etaje, Stari Most, un pod construit în secolul al XVI-lea în Mostar, Bosnia şi Herţegovina, Marele Zid din India, care este cel de-al doilea cel mai lung zid din lume, după Marele Zid din China, dar și Moscheea Sheikh Lotfollah din Iran, descrisă ca o "capodoperă arhitecturală", construită între 1603 şi 1619.

Comentarii Facebook