Norul de praf din Sahara va fi studiat de UBB Cluj

 

Norul de praf din Sahara va ajunge și la Cluj-Napoca și va fi studiat de cei de la UBB. 

 

Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor, din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș-Bolyai, împreună cu partenerii naționali din rețeaua RADO au desfășurat studii preliminare și au pus în evidență stadiile incipiente de evoluție ale intruziunii de praf saharian, la nivelul orașului Cluj-Napoca și la nivel național.

 

În aceste zile, Europa este supusă unor fenomene naturale deosebite datorate unor intruziuni în atmosfera terestră a unor particule minerale de origine sahariană care pot ridica probleme deosebite, în multe țări europene fiind semnalate alerte. 

 

În urma cercetărilor s-au pus în evidență particule de praf la altitudini cuprinse între 3 și 6 km având concentrații estimate la 50 micrograme/metru cub. 

 

În perioada investigată, au fost observați, de asemenea, nori cirus la altitudini de 9-11 km, iar alte formațiuni noroase în formare au fost identificate la altitudini de 4 km. 

 

Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor, UBB, împreună cu partenerii din rețea, continuă cercetările pentru o monitorizare atentă a fenomenelor fizice adiacente și a gradului de poluare în relație cu intruziunile de particule minerale de origine sahariană, mai ales că maximul fluxului de particule se estimează că va fi atins sâmbătă, 05 aprilie 2014.

Comentarii Facebook