National/International

Ministrul Justiției: Deținuții vor primi despăgubiri între 5 și 8 euro/zi

  
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, vineri, că Guvernul va stabili cuantumul despăgubirii deţinuţilor care au procese la CEDO şi că acestea se vor putea face eşalonat, din bugetul statului.

Toader a dat exemplu Ungaria şi Italia, unde despăgubirile stabilite au fost la 5 euro/zi, respectiv 8 euro/zi.

S-au adunat la CEDO cauze, procese de ordinul miilor. Curtea Europeană le-a suspendat, a pronunţat decizia pe loc şi noi trebuie să le dăm despăgubiri şi lor. (..)Cuantumul nu îl stabilesc eu, eu pot să vă dau două repere: ungurii, într-o decizie similară, pilot, au stabilit cinci euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, Italia a stabilit opt euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, şi Curtea Europeană a stabilit că sunt despăgubiri echitabile şi unele, şi altele. Probabil, tot în zona aceasta vom fi şi noi, evident, în zona pe care o va decide Guvernul ca proiect de lege, Parlamentul ca decident”, a declarat Tudorel Toader, la o conferinţă despre drepturile deţinuţilor şi condiţiile de detenţie din România, conform Mediafax.

Totodată, ministrul a precizat că banii vor proveni din bugetul statului şi că aceste plăţi for putea fi făcute eşalonat.

Nu plăteşte ministerul, plăteşte bugetul statului. Există o decizie a Curţii Europene care spune aşa: că statul nu se poate prevala de lipsa fondurilor pentru a justifica neplata obligaţiilor stabilite prin hotărâre judecătorească. Prin urmare, statul trebuie să-şi îndeplinească această obligaţie. Dacă suma totală va fi prea mare, statul are posibilitatea să eşaloneze plata despăgubirilor”, a punctat ministrul.

Întrebat despre proiectul privind brăţara electronică drept măsură alternativă pentru executarea pedepselor, Toader a spus : „E o formulă care, pe de o parte respectă viaţa lui privată (a deţinutului – n.r), libertatea lui, viaţa lui socială. E o formulă prin care permite integrarea lui socială, o formulă fără cheltuieli, o modalitate prin care deţinutul este aproape de familie, de societatea din care face parte. Avem la Ministerul Justiţiei constituită o echipă de lucru, care să facă un draft de proiect, ne-am inspirat şi din legislaţia georgiană, şi de la alte state, facem un draft de proiect şi, după care, vedem logistica – cine va plăti”.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare, iar după prima zi peste 500 de deținuți au fost eliberați. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate.

20-10-2017, 15:06
432 vizualizări
2 comentarii
z23-10-2017, 10:29
Copii bolnavi prin spitele, batrânii cu pensii minuscule dar statul incurajeaza ce?
Cucu22-10-2017, 11:27
Hoții se ajută între ei...

Cele mai citite ştiri din National/International

765 vizualizări
21-11-2017, 20:53
DNA a spus sechestru de 28 milioane de euro pe toată averea lui Liviu Dragnea» Vezi tot
428 vizualizări
21-11-2017, 12:55
Replica La Familia, după ce la Cluj le-a fost anulat un concert » Vezi tot
326 vizualizări
21-11-2017, 22:53
Ce staţiune din România a fost premiată la World Ski Awards» Vezi tot
159 vizualizări
21-11-2017, 14:49
O nouă sărbătoare naţională în România! Când are loc Ziua Minorităţilor Naţionale din România» Vezi tot
118 vizualizări
22-11-2017, 10:05
Dezvăluire UBER: Datele a 57 de milioane de persoane au fost afectate » Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?