Ministrul Justiției: Deținuții vor primi despăgubiri între 5 și 8 euro/zi


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, vineri, că Guvernul va stabili cuantumul despăgubirii deţinuţilor care au procese la CEDO şi că acestea se vor putea face eşalonat, din bugetul statului.

Toader a dat exemplu Ungaria şi Italia, unde despăgubirile stabilite au fost la 5 euro/zi, respectiv 8 euro/zi.

S-au adunat la CEDO cauze, procese de ordinul miilor. Curtea Europeană le-a suspendat, a pronunţat decizia pe loc şi noi trebuie să le dăm despăgubiri şi lor. (..)Cuantumul nu îl stabilesc eu, eu pot să vă dau două repere: ungurii, într-o decizie similară, pilot, au stabilit cinci euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, Italia a stabilit opt euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, şi Curtea Europeană a stabilit că sunt despăgubiri echitabile şi unele, şi altele. Probabil, tot în zona aceasta vom fi şi noi, evident, în zona pe care o va decide Guvernul ca proiect de lege, Parlamentul ca decident”, a declarat Tudorel Toader, la o conferinţă despre drepturile deţinuţilor şi condiţiile de detenţie din România, conform Mediafax.

Totodată, ministrul a precizat că banii vor proveni din bugetul statului şi că aceste plăţi for putea fi făcute eşalonat.

Nu plăteşte ministerul, plăteşte bugetul statului. Există o decizie a Curţii Europene care spune aşa: că statul nu se poate prevala de lipsa fondurilor pentru a justifica neplata obligaţiilor stabilite prin hotărâre judecătorească. Prin urmare, statul trebuie să-şi îndeplinească această obligaţie. Dacă suma totală va fi prea mare, statul are posibilitatea să eşaloneze plata despăgubirilor”, a punctat ministrul.

Întrebat despre proiectul privind brăţara electronică drept măsură alternativă pentru executarea pedepselor, Toader a spus : „E o formulă care, pe de o parte respectă viaţa lui privată (a deţinutului – n.r), libertatea lui, viaţa lui socială. E o formulă prin care permite integrarea lui socială, o formulă fără cheltuieli, o modalitate prin care deţinutul este aproape de familie, de societatea din care face parte. Avem la Ministerul Justiţiei constituită o echipă de lucru, care să facă un draft de proiect, ne-am inspirat şi din legislaţia georgiană, şi de la alte state, facem un draft de proiect şi, după care, vedem logistica – cine va plăti”.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare, iar după prima zi peste 500 de deținuți au fost eliberați. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate.

Comentarii Facebook