Mihai Eminescu, scriitorul preferat al romanilor! SONDAJ IRES


Mihai Eminescu este scriitorul preferat al romanilor, se arata intr-un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Studiul sociologic arata ca zece la suta dintre respondenti au spus ca le place sa-l citeasca pe Eminescu, 7% il prefera pe Alexandre Dumas, 6% pe Mihail Sadoveanu, 4% pe Marin Preda si numai 3% pe Ion Creanga.

Sunt si romani care au spus ca nu au niciun scriitor preferat (9%), in timp ce un procent identic nu au nicio carte preferata.

"Mihai Eminescu este indicat drept scriitor preferat mai mult de respondentii cu varsta intre 51 si 65 de ani si de cei care au ca pregatire scolara cel mult gimnaziul. Alexandre Dumas este preferat de generatia 36-50 de ani, de cei care au liceul/scoala profesionala si locuiesc in Transilvania si Banat. Cei cu varsta intre 51 si 65 de ani, cei care locuiesc in Moldova si au liceul sau scoala profesionala il prefera pe Mihai Sadoveanu. Marin Preda este preferat de respondentii de peste 65 de ani, de cei care locuiesc in zona de Sud a tarii", precizeaza specialistii IRES.

Romanii ii mai prefera si pe Liviu Rebreanu, Ion Luca Caragiale, Adrian Paunescu, Nichita Stanescu, Camil Petrescu sau George Cosbuc. Ion Creanga este oreferat de cei fara scoala sau cu cel mult gimnaziu si care locuiesc in Moldova.

In ceea ce ii priveste pe scriitorii contemporani, 80% dintre romani au raspuns ca au niciun autor preferat. Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu, Dan Puric, Adrian Paunescu, Corneliu Vadim Tudor si Mircea Dinescu a fost nimonalizati, fiecare, numai de 1% dintre cei care au participat la studiu.

Sondajul arata ca 46% dintre repondenti au spus ca citesc poezie, iar dintre acestia 48% il prefera pe Mihai Eminescu, 6% pe Adrian Paunescu, 3% pe George Cosbuc, iar Ion Minulescu si Nicolae Labis au fost nominalizati de 2% dintre romani.

Sondajul a fost realizat in perioada 15-19 aprilie, pe un esantion de 1.237 de persoane.

Comentarii Facebook