Loviturile la cap pot avea efecte dăunătoare chiar și peste zeci de ani. Vezi ce spun experții


Potrivit unui studiu recent, o lovitură la cap din copilărie poate avea grave efecte secundare chiar și la mulți ani de la producerea ei. Traumatismul cranian poate duce la supraactivarea sistemului imunitar, ceea ce favorizează, mai târziu în viaţă, inflamaţia.

Deşi studiul a fost realizat pe animale de laborator (şoareci), rezutatele lui se potrivesc cu cele ale unor studii pe oameni şi ar putea explica de ce persoane care, în adolescenţă, au suferit lovituri la cap suferă de probleme mentale la vârsta mijlocie. În asemenea cazuri, poate să apară o depresie de un tip special, asociată cu inflamaţia, şi care nu răspunde la medicamentele antidepresive obişnuite, anunță descoperă.ro.

O altă problemă o reprezintă faptul că înaintarea în vârstă amplifică deja starea de inflamaţie în creier.

Persoanele care au suferit traumatisme craniene pot să prezinte o stare de inflamaţie mai intensă odată cu înaintarea în vârstă, determinată de un răspuns exagerat al sistemului imunitar alte lovituri la cap, infecţii sau alţi factori de stres.

Multe persoane care au suferit lovituri la cap nu dezvoltă probleme de sănătate mentală decât la vârsta de peste 40, 50 ori 60 de ani. Acest fapt sugerează că sunt implicaţi şi alţi factori, de aceea studiem acest fenomen în doi timpi – iniţial survine traumatismul cranian şi apoi problema imunitară. E vorba despre un efect de multiplicare”, explică Jonathan Godbout, specialist în neuroştiinţe în cadrul Ohio State University şi Institute for Behavioral Medicine Research, SUA.

Rezultatele se referă la acele lovituri care provoacă un traumatism difuz la nivelul creierului. Adesea, oamenii şi animalele se refac rapid în urma acestor traume, putând să se comporte normal după o săptămână de la accident.

Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook