Judecătorii au decis: Profilul personal de Facebook este spațiu public, nu privat

 

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în premieră pentru România, că profilul personal de Facebook este spațiu public și nu privat.

 

Decizia este irevocabilă și a fost dată într-un dosar privind niște afirmații naziste făcute de un fost director din prefectura Mureş pe profilul său de Facebook.

Magistrații au stabilit că profilul personal creat pe rețeaua de socializare - folosită, în România, de peste 7,2 milioane de utilizatori - constituie spaţiu public, nu privat, indiferent cât de restrâns este numărul persoanelor care au acces la acest profil, scrie avocatura.com.

 

Decizia a fost dată în dosarul în care Mircea Munteanu, fost director din Prefectura Mureș, a postat, în 2012, pe pagina sa de Facebook, un mesaj nazist. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a sancţionat cu amendă pentru respectiva postare, însă Munteanu a contestat decizia la Curtea de Apel Mureş, unde - în ciuda faptului că a încercat să convingă instanța că profilul său de Facebook este spaţiu privat, nu public - a pierdut. Dosarul a ajuns la Curtea Supremă, mai apoi, după ce funcționarul public a înaintat recurs.

 

Hotărârea ICCJ este irevocabilă și reprezintă o premieră pentru România.

Comentarii Facebook