Harvard îşi vinde pădurile din România după un scandal de corupție

 

Harvard scoate la vânzare 32.000 de hectare de păduri şi 2.000 de hectare de teren agricol, pe care le deține în România.

 

Rise Project”, platformă independentă dedicată jurnalismului de investigaţie, scrie că terenurile au fost achiziţionate prin intermediul firmei româneşti Scolopax SRL, cu sediul în Braşov, al cărei acţionar este universitatea în proporţie de 99,99 la sută, prin intermediul fondul de investitii Phemus Corporation.

 

Reprezentantul societății Scolopax, Dragoş Lipan Secu, este cercetat de procurorii anticorupţie, fiind acuzat că ar fi crescut artificial preţul plătit de companie pentru o suprafaţă de pădure.

 

Procurorii cred că o parte din surplus ar fi intrat în buzunarul lui Secu. Doar în acest caz, procurorii bihoreni spun că el ar fi primit mită aproape un milion de euro, plus un sejur în Grand Canaria (Spania) şi un autoturism Chrysler Sebring. Anchetatorii l-au luat în vizor pe reprezentantul Scolopax după denunţul vânzătorului, Eler Csaba Robert, un fost partener de afaceri al lui Secu.

 

Şi publicaţia Universităţii Harvard a explicat povestea terenurilor sale din România şi faptul că s-a hotărât să le vândă.

 

”Harvard a scos la vânzare o mare parte din participaţiile sale forestiere din România, în conformitate cu documentele depuse în ţară la sfârşitul lunii ianuarie. Documentele de publicitate au fost postate în mai multe localităţi din România la două zile după ce Dragoş Lipan Secu, un fost colaborator al Universităţii, a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită şi spălare de bani”, scrie ”The Harvard Crimson".

Comentarii Facebook