Gurzău NU poate fi reținut, dar poate fi arestat de procurorii DNA. Ce logică are decizia

UPDATE 1

 

Deputatul PMP Adrian Gurzău poate fi arestat, a decis marţi Camera Deputaţilor prin vot secret. În prealabil, cererea ce reținere a fost respinsă.

 

Din totalul de 355 de deputaţi, 278 au fost prezenţi, înregistrându-se 266 de voturi valabil exprimate, scrie Mediafax.

 

Conform unor analiști politici, votul deputaților este foarte simplu de explicat, chiar dacă în prima fază este confuz. Deputatul Adrian Gurzău nu poate fi reținut peste 24 de ore pentru că, dacă judecătorii nu vor aproba apoi arestarea, i-ar fi ”terfelită” imaginea. El va putea fi arestat direct, dacă judecătorii acceptă propunerea procurorilor DNA. ”Astfel, deputatul nu va mai fi luat pe sus de procurori și făcut un show din această reținere la toate televiziunile. Deputații se protejează, își apără imaginea”, a explicat un expert.

 

------------- 

UPDATE. Deputații au demarat votul pe cererea privind încuviințarea arestării preventive a lui Adrian Gurzău.

 

 ---------------------------------

Plenul Camerei Deputaților a respins cererea procurorilor DNA de reținere preventivă a deputatului Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influență în dosarul Carpatica Asig.

 

Cererea DNA nu a trecut de Camera Deputaţilor, din cele 266 de voturi valabil exprimate, 136 fiind pentru reținere și 130 contra. Adrian Gurzău a fost salvat de votul a 3 deputați. 

 

Deputatul PMP, Adrian Gurzău, și-a rugat colegii să voteza împotriva cererii DNA de reţinere şi arestare. 

 

Am trei copii minori, cel mic are un an şi jumătate, doi părinţi pensionari şi vă cer un vot de respingere a cererii de reţinere şi arestare pentru că nu reprezint un pericol public. Doresc înfăptuirea justiţiei, vă solicit acest vot pentru că dosarul meu în momentul de faţă e în faza în care s-au audiat martorii. Practic printr-un vot pentru reţinere şi arestare nu aş putea să mă apăr şi să administrez probe în favoarea mea”, a declarat Gurzău, în plenul Parlamentului. 

 

El a invocat faptul că ceilalţi inculpaţi din dosar au fost eliberaţi de judecătorii Curţii supreme. ”În momentul de faţă nu văd că un vot pentru arestarea mea să poată să înfăptuiască apărarea de care am nevoie ca orice alt om. Întodeauna în calitatea mea de parlamentar am fost pentru susţinerea justiţiei (...) Am votat întodeauna pentru ceea ce înseamnă urmărire penală, dar niciodată n-am votat pentru reţinere şi arestare”, a spus Gurzău, scrie news.ro. 

 

Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, acuzându-l că a luat bani pentru a sprijini numirea în funcție a Angelei Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig. ”În perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru şi începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României şi administrator în fapt al unei firme, care a şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator şi SC Carpatica Asig SA, în calitate de beneficiar”, a anunţat DNA într-un comunicat de presă.

 

Contractul a fost încheiat la data de 2 noiembrie 2015 iar obiectul acestuia îl constituia "furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de ”relaţii clienţi, info-line, contact center vânzare şi marketing'', pe o durată minimă de 5 ani", valoarea totală fiind de 270.000 de euro.

Comentarii Facebook