National/International

Explicațiile Jandarmeriei pentru intervențiile în forță de la protestul din București: S-a acționat la ordinul prefectului

  
Jandarmii au primit ordin, vineri seară, de la prefectul Capitalei pentru a interveni în forță în Piața Victoriei, la ora 23.00, anunță reprezentanţii instituţiei, care au mai precizat că au fost deschise 8 dosare penale, până acum.

S-a acţionat în primă faze cu gaze, cu spray iritant, lacrimogen şi ulterior s-au executat somaţiile legale, respectiv cele trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă. Au fost date în conformitate cu normele, pentru atenţionarea oamenilor. Conform prevederilor în vigoare, prefectul este cel care aprobă intervenţia în forţă a jandarmilor. Aseară, pe baza informaţiilor existente şi a comportamentului agresiv a unei părţi din cei aflaţi în piaţă, Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forţă la ora 23.11. Este ordinul de intervenţie semnat de prefectul Capitalei. Din acel moment, s-au luat măsuri gradual astfel încât să se evacueze zona", a declarat, sâmbătă dimineaţă, Marius Militaru, şef Serviciu Comunicare Jandarmeria Română, potrivit Mediafax.

Prefectul Capitalei este Speranţa Cliseru, fost consilier personal al primarului general Gabriela Firea.

Conform reprezentanților Jandarmeriei, 33 de protestatari au fost duşi pentru audieri la secţii de poliţie din Capitală şi, până acum, au fost întocmite 8 dosare penale.


Dispozitivele pe care noi le-am adaptat la miting au fost eminamente defensive, au fost acţiuni reactive în momentul în care forţele de ordine au fost atacate. De asemenea, jandarmii din teren au avut la dispoziţie mijloace individuale de protecţie, tunuri de apă şi alte dotări. (...) Este evident că blocarea bruscă a circulaţiei, când numărul de oameni nu era atât de mare încât să impună lărgirea perimetrului pentru desfăşurarea protestului, urmată de încercarea de rupere a cordonului de jandarmi, în repetate rânduri, a fost o acţiune premeditată. Tot ce a urmat ulterior susţine această afirmaţie. Provocările s-au succedat cu o anumită ritmicitate, ceea ce a impus o ripostă", a mai spus Marius Militaru.

De asemenea, 35 de jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 11 au fost transportaţi la spital.

Reprezentanţii Jandarmeriei precizează şi că o singură armă a fost furată. „Structurile MAI sunt mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras o armă individuală. Vorbim de o singură armă, pentru că au fost vehiculate foarte multe informaţii - trei arme, apoi au fost vehiculate de două. E vorba de o singură armă care a fost sustrasă de la colega noastră, care a fost pusă la pământ şi lovită cu bestialitate. Cazul a fost preluat de către parchetul competent. Facem în continuare apel la toţi cetăţenii care au imagini sau informaţii să anunţe de urgent poliţia română”, a declarat Militaru.

rsz_jidvei-must2018-bannerweb-144dpi_728x90_2.jpg
11-8-2018, 11:19
1501 vizualizări
4 comentarii
bravo!12-8-2018, 6:18
Jandarmeria a aparat statul de drept. FELICITARI!
Eu12-8-2018, 23:49
Au stârpit lovitura de stat organizata de exterior.
clujean13-8-2018, 10:31
Daca "stat de drept" e ala in care AL 3-LEA OM IN STAT e CONDAMNAT si apoi incearca sa schimbe legile ca sa scape, atunci nu, multumesc. Ala e STAT DE DREPTI !
Get beget clujean13-8-2018, 11:01
Si primul om in stat e penal, si e bine merci, dar nu asta contează, respecta votul ca sa fi respectat, jandarmii ar trebui sa folosească nu gaze chimice ci Pest Repeller))), poate mai elimina câțiva.

Cele mai citite ştiri din National/International

2657 vizualizări
14-8-2018, 8:37
Veste SURPRINZĂTOARE despre părintele Arsenie Boca, Sfântul Ardealului - SONDAJ» Vezi tot
591 vizualizări
14-8-2018, 13:22
Jandarmeriţa lovită la mitingul diasporei a ieșit din spital alergând - VIDEO» Vezi tot
497 vizualizări
14-8-2018, 13:50
Un român neplătit în Anglia a demolat mai multe case - FOTO» Vezi tot
419 vizualizări
14-8-2018, 8:25
Șofer oprit în trafic pentru că avea steagul pus pe mașină. Polițist: Așa am primit ordin - VIDEO» Vezi tot
272 vizualizări
15-8-2018, 12:25
Medicament revoluţionar împotriva cancerului. E în ultima etapă de analiză» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?