Este reală ”Regula celor cinci secunde”? Vezi ce spun cercetătorii



Regula potrivit căreia mancarea scăpată pe jos poate fi consumată fără mari riscuri dacă este ridicată în mai puțin de cinci secunde este adevărată și poate fi aplicată cu succes, anunță oamenii de știință britanici.

Mai mulţi experţi în microbiologie au dorit să testeze "regula celor 5 secunde" şi să vadă dacă această teorie se aplică tuturor alimentelor scăpate pe jos, potrivit dailymail.co.uk.

Conform cercetătorilor, este mult mai puțin probabil ca bacteriile să să se lipească de alimentele căzute pe suprafeţe mochetate şi că alimentele umede, precum pastele şi dulciurile, sunt acelea în cazul cărora se aplică cel mai bine "regula celor 5 secunde".

În studiul realizat de studenții de la Facultatea de Biologie de la Universitatea Aston, coordonaţi de profesorul Anthony C. Hilton, a fost monitorizat transferul unei bacterii comune - Escherichia coli (E. coli) - şi al bacteriei Staphylococcus aureus (S. aureus) de la suprafeţe de interior (mochetate, laminate şi acoperite cu gresie) pe diverse tipuri de produse alimentare.

Printre testate s-au numărat bucăţi de pâine prăjită, paste, biscuiţi şi dulciuri lipicioase, care au fost lăsate pe podea între trei şi 30 de secunde.

Cercetarea a confirmat faptul că timpul este un factor semnificativ pentru transferul bacteriilor de pe podea pe alimente, însă tipul pardoselei este factorul decisiv.

Comentarii Facebook