Declarația lui Victor Ponta: ”Nu cred că mai există vreun copil, chiar și de clasa I, care să nu aibă telefon cu Internet”



Premierul Victor Ponta a declarat la Târgu Jiu, unde a fost prezent la festivitățile de deschidere a noului an școlar, că este de părere că toți copiii știu să folosească un calculator și au telefoane cu internet.

"Noi am luat decizia de a veni în secolul XXI cu manualele, de a trece la digitalizare. O astfel de reformă deranjează multe interese, unii o să piardă bani și au contestat reforma. Au sprijinitori în politică și în mass-media, că cine are bani are și sprijinitori de cumpărat. Nu știu dacă mai e vreun copil, chiar și de clasa I, care să nu știe să umble pe computer, să nu aibă telefon cu Internet. Nu putem rămâne cu manuale vechi din cauza celor care au bani să cumpere politicieni. Îmi pare rau că au blocat clasa I, dar școala românească are nevoie de o reforma", a declarat Victor Ponta, conform realitatea.net.

Totuși, un studiu recent arată că zeci de mii de copiii sunt nevoiți să abandoneze școala din cauza sărăciei.

Costurile ascunse din învăţământ şi subfinanţarea acestuia produc în timp efecte nefaste asupra societăţii, generând abandon şcolar şi chiar analfabetism. Dintre cei peste 2,5 milioane de copii care au început şcoala, aproximativ 67.000 vor abandona cursurile până la sfârşitul anului şcolar 2014 – 2015, după cum arată un studiu realizat de organizaţia „Salvaţi copiii”, îngroşând astfel rândurile celor peste 260.000 de copii de vârstă şcolară care n-au frecventat niciodată vreo formă de învăţământ, scrie Curierul Naţional.

Abandonul şcolar sau, mai rău, decizia de a rămâne în afara sistemului de învăţământ sunt consecinţe directe ale nivelului de trai. Or, aşa cum arată raportul „Sărăcia şi excluziunea socială a copiilor din Europa”, publicat de organizaţia noastră în urmă cu trei luni, peste jumătate din copiii români sunt expuşi riscului excluziunii sociale, România fiind, alături de Bulgaria, ţara cu cei mai mulţi copii săraci din UE. Aşa-zisul sistem gratuit de învăţământ îi respinge pe aceşti copii, impunându-le, pe ascuns, costuri imense familiilor, descurajându-i şi privându-i, astfel, pe copii de şansa la educaţie”, afirmă Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al „Salvaţi Copiii” România.

Comentarii Facebook