Decizie inedită a unei instanțe din România! A dezincriminat abuzul în serviciu



O persoană condamnată într-un dosar de fraudare a examenului pentru postul de director al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) Hunedoara, dosar instrumentat de DNA, in care sentinta definitiva a fost data in 5 aprilie 2016, a fost achitat.

Este vorba despre fostul secretar al judetului Hunedoara, Daniel Dan (foto), condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare cu termen de incercare pe aceeasi perioada si doi ani interzicerea anumitor drepturi civile. Motivul: infractiunea pentru care a fost condamnat, cea de abuz in serviciu, a fost constatata de catre instanta ca fiind dezincriminata, potrivit ziare.com.

Mai exact, ieri, Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestatia formulata de Daniel Dan la executarea pedepsei primite in dosarul fraudarii examenului de director al DGASPC Hunedoara.

Cu toate că, initial, contestatia fostului secretar al judetului a fost respinsa de Tribunalul Hunedoara, decizia nu a fost definitiva, iar acesta a atacat-o cu apel.

"Admite contestatia formulata de condamnatul D.D., impotriva incheierii penale (...) pronuntata de Tribunalul Hunedoara in dosarul nr. 4754/97/ 2016, pe care o desfiinteaza in totalitate si, procedand la solutionarea cauzei: (...) constata dezincriminata fapta prevazuta de art. 297 alin. 1 C. Pen. rap. la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 pentru care a fost condamnat contestatorul (...) In consecinta: Dispune incetarea executarii pedepsei de trei ani inchisoare, a pedepsei complementare a interzicerii exercitarii pe doi ani a drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat (...). Definitiva.", se arată în hotărârea Curții de Apel Alba Iulia.

Potrivit unui jurist, hotararea de ieri a Curtii de Apel Alba Iulia privindu-l pe Daniel Dan are legatura cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 405 din 15 iunie 2016, prin care a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate privind abuzul in serviciu prevazut la art. 297 din Codul Penal. Acesta a mai precizat ca decizia instantei in privinta lui Daniel Dan nu are nici o legatura cu OUG 13/2017, cea prin care Guvernul intentiona modificarea unor articole a Codului Penal si care a fost abrogata.

Comentarii Facebook