Cum vrea Autoritatea Electorală permanentă să prevină votul ilegal la alegerile locale



Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) au prezentat marţi un sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, conectat la sistemul MAI, iar tentativele de fraudă vor fi anchetate de către polițiști.

Mai exact, alegătorilor le va fi scanat CNP-ul, operaţiune care va fi înregistrată în sistem şi care va semnala celor din secţia de votare, dar şi poliţiştilor dacă alegătorul încearcă să voteze de mai multe ori.

"Pe baza unei convenţii între AEP, STS şi MAI se va instala o extensie a sistemului la centrul operativ de comandă de la MAI şi toate cazurile, tentativele de vot ilegal, cazurile de afluenţă mare de alegători care se pot întâmpla în ziua votării pot fi semnalate cu promptitudine MAI, care prin echipajele mobile pe care le are dispuse în ţară va lua măsurile care se impun. Dacă avem un alergător care încearcă să voteze de două ori acesta se va întâlni mai întâi cu poliţiştii de acolo din zonă care vor cerceta cazurile respective şi dacă se dovedeşte prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat - prin legătură cu secţia de votare de unde a venit mesajul ar mai fi votat - respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încercerce să voteze ilegal", a declarat purtătorul de cuvânt al AEP, Marian Muhuleţ, potrivit Mediafax.

Acesta a precizat că nu există riscul să se blocheze sistemul în integralitatea lui.

Comentarii Facebook