Cum va fi vremea. PROGNOZA METEO pe două săptămâni

 

Meteorologii au emis o prognoză pentru următoarele zece zile, pe regiuni geografice.

 

Prognoza a fost realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

 

MUNTENIA

 

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme răcoroasă pentru această perioadă din an. Astfel, se va înregistra o medie regională a temperaturilor maxime de 18 grade şi de 7 grade a celor minime. În intervalul 19 – 22 mai valorile termice vor creşte uşor şi treptat, în medie până în jurul a 24 de grade, ziua şi 11...12 grade, noaptea. Ulterior, regimul termic se va menţine relativ constant în jurul acestor valori, ce se încadrează în limitele normale ale perioadei. Aversele, posibile în fiecare zi a intervalului de prognoză, se vor semnala pe arii mai extinse pe 16 mai, când se vor înregistra şi cantităţi de apă mai importante, dar şi în intervalul 24 – 29 mai.

 

BANAT

 

În primele zile ale săptămânii, valorile termice se vor situa sub mediile climatologic specifice perioadei, caracterizând o vreme răcoroasă, cu o medie a temperaturilor maxime de 15...17 grade. Dar, începând din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, urmând a se înregistra valori medii diurne apropiate de cele normale, respectiv 22...24 de grade. Treptat, începând din a doua jumătate a primei săptămâni, valorile medii nocturne vor fi în creştere, până la 10...12 grade în perioada 21- 26 mai. Vor fi ploi, mai ales averse, îndeosebi la începutul primei săptămâni şi spre sfârşitul celei de-a doua.

 

TRANSILVANIA

 

La începutul intervalului vremea va fi mult mai rece decât în mod normal, cu o medie e tot parcursul intervalului de prognoză, temporar, se vor semnala averse, posibil moderate La începutul inte regională a maximelor termice de 13...17 grade, iar a minimelor nocturne de 2...6 grade. Din data de 20 mai şi până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni, valorile de temperatură vor fi în creştere, apropindu-se de cele climatologic specifice perioadei. Media temperaturilor maxime va fi de 20...22 de grade şi a celor minime de 5....9 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, temporar, se vor semnala averse, posibil moderate cantitativ la început şi din nou în cea de-a doua săptămână.

 

OLTENIA

 

În primele zile, atât temperaturile diurne cât şi cele nocturne vor caracteriza o vreme robabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare la începutul şi sfârşitul intervalului de În primele răcoroasă, cu o medie a maximelor termice de 16...18 grade şi de aproximativ 6 grade a celor minime. Apoi, temperatura aerului va creşte uşor şi treptat spre valori normale pentru data calendaristică. Cea de-a doua săptămână va debuta cu temperaturi maxime, în medie, de 14 grade şi minime de 11 grade, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză nu vor mai fi variaţii semmnificative. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare la începutul şi sfârşitul intervalului de referinţă. În rest, acestea vor fi sporadice şi slabe cantitativ.

 

MOLDOVA

 

În jurul datei de 19 mai, temperaturile maxime se vor situa cu mult sub cele climatologic robabilitatea de apariţie a averselor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar cu Până în jurul specifice acestei perioade şi vor fi în medie de 13 ... 18 de grade, apoi vor creşte treptat apropiindu-se de cele normale, valorile medii fiind de 20...22 de grade. Media regională a minimelor nocturne va fi de 6...8 grade în prima jumătate a primei săptămâni apoi acestea vor creşte şi din 23 mai până spre sfârşitul lunii se vor înregistra, în medie, 10...12 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar cu precădere în primele zile şi în a doua săptămână de prognoză.

 

DOBROGEA 

 

În primele patru zile ale intervalului de prognoză vremea va fi răcoroasă, pentru ca mai apoi versele se vor semnala local şi cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului şi după În primele patr valorile termice să marcheze o creştere uşoară şi treptată, apropiindu-se de normele climatologice. În cea de-a doua săptămână regimul termic nu va mai suferi variaţii semnificative. Astfel, mediile temperaturilor maxime se vor situa între 17 şi 22 de grade, iar ale celor minime între 9 şi 13 grade. Aversele se vor semnala local şi cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului şi după data de 24 mai.

 

MARAMUREŞ

 

În prima săptămână, până spre mijlocul acesteia, regimul termic va fi caracterizat de valori emporar, pe tot parcursul intervalului de prognoză, vor fi averse, în general slabe cantitativ. . În prima săptăm medii diurne şi nocturne cu mult mai coborâte decât cele climatologic specifice acestei perioade. Media temperaturilor maxime va fi de 13...15 grade, iar a celor minime de 3...7 grade. Din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire uşoară şi treptată, urmând a se înregistra valori termice, atât diurne cât şi nocturne, apropiate de cele normale. Astfel, în perioada 20- 26 mai, în medie, temperaturile maxime vor fi de 19....22 de grade, iar cele minime de 7...10 grade.

 

LA MUNTE

 

În primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme rece, cu o medie de 6 grade robabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de Primele patru z a temperaturilor maxime şi în jur de -1 grad a celor minime. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire uşoară şi treptată, astfel că în cea de-a doua săptămână regimul termic se va încadra în limitele normale ale perioadei şi va fi relativ constant, cu maxime, în medie, de 13 grade şi minime în jur de 5 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar în primele zile acestea vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Local şi temporar se vor înregistra cantităţi de apă mai importante.

Comentarii Facebook