National/International

Cum modifică samsarii kilometrajul mașinilor

   

Kilometrajul ”dat înapoi” e principala teamă a celor care cumpără un autoturism second hand.

 

Șefii Registrului Auto Român spun că din 2018 vor furniza date despre kilometrajul real al fiecărei maşini vândute în România. În cazul autoturismelor uzate, aduse din vestul Europei, mai mulţi parlamentari cer înăsprirea pedepselor pentru cei care umblă la kilometraj.

 

Sunt câteva elemente după care ar trebui să ne ghidăm atunci când cumpărăm o maşină second-hand. Asta ca să nu cădem în capcana samsarilor care modifică voit numarul de kilometri la autoturisme.

 

Schimbarea kilometrajului este cea mai frecventă fraudă a samsarilor. Au trecut vremurile când indicatorul era dat înapoi cu instrumente banale. Acum, samsarii au nevoie doar de un telefon mobil şi o aplicaţie pentru modificarea datelor. Specialiştii spun că metodele sunt atât de rafinate, încât îi păcălesc chiar şi pe experți.

 

Trebuie să fim atenţi la uzura volanului, uzura scaunului şi în general la interior. Cam astea sunt detaliile care trădează o maşină cu kilometri mai mulţi decât cei declaraţi”, spune Cosmin Crețu, șeful unui service auto, conform Digi 24.

 

Ca şi probleme - se apropia maşina de schimbatul distribuiţiei, kilometri sunt daţi înapoi, maşina o ai vândută cu 50.000 de kilometri în minus, tu mai mergi cu ea 50.000 până ştii că ar trebui să îi schimbi distribuţia, distribuţia se rupe şi vorbim de daune de mii de euro”, explică Mihai Cune, specialist în mașini rulate.

 

De anul viitor, din aprilie, proprietarii maşinilor vor primi de la RAR datele privind kilometrajul maşinii. Problema însă e că aceste date vor fi furnizate abia după încheierea tranzacţiei.

 

Rămâne însă problema autoturismelor aduse din străinătate. Samsarii le modifică datele şi mai adaugă în preţul maşinii, doar din kilometraj, cel puţin o mie de euro.

 

Aleşii caută soluţii pentru pedepsirea acestor fapte.

 

În pagina a doua a talonului să fie la fiecare vânzare o declaraţie privind numărul de kilometri. Aceasta să fie susţinută de către vânzător şi cu o declaraţie pe proprie răspundere, declaraţie care atrage prevederi din Codul Penal, adică duce şi la posibilitatea de a face închisoare”, explică Valeriu Steriu, deputat PMP, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

 

Dacă vânzarea unei maşini cu kilometri daţi înapoi este infracţiune, ar trebui ca şi manopera de intervenţie asupra rulajului unei maşini să fie infracţiune”, spune Mihai Cune, specialist în mașini rulate.

 

Nu este prima propunere de acest fel. Mai mulţi parlamentari cereau încă de acum doi ani pedeapsa cu închisoare de la 2 până la 5 ani pentru cei care falsifică istoricul reviziilor şi al reparaţiilor şi reduc numărul de kilometri afişat în bord. Proiectul de act normativ a fost respins de Senat.

 

Belgia a ales să lupte altfel cu samsarii care îşi păcălesc clienţii. Fiecare service este obligat să transmită către Car Pass, un ONG, numărul de kilometri ai maşinii de fiecare dată când aceasta intră la ei pentru reparaţii sau verificări.

rsz_jidvei-must2018-bannerweb-144dpi_728x90_2.jpg
11-8-2017, 13:13
23 vizualizări
0 comentarii

Cele mai citite ştiri din National/International

267 vizualizări
18-7-2018, 22:17
Șofer oprit de poliție pentru numărul de înmatriculare M..E PSD - FOTO» Vezi tot
188 vizualizări
19-7-2018, 22:39
Cum arată ”carnea” crescută în laborator și cât va costa » Vezi tot
144 vizualizări
16-7-2018, 17:04
Prima imagine cu noua Dacia Sandero: ”Va fi starul anului 2019”» Vezi tot
93 vizualizări
29-6-2016, 16:08
Klaus Iohannis a trăit un moment PENIBIL la Consiliul European - VIDEO» Vezi tot
83 vizualizări
19-7-2018, 14:58
Un bărbat s-a legat de gardul Guvernului şi ameninţă că îşi dă foc - VIDEO» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?