Miercuri 24 Aprilie

Cu cât s-a vândut scaunul pe care a stat J.K. Rowling când a scris ”Harry Potter”

 

Scaunul pe care a stat J.K. Rowling când a scris primele două volume din seria de mare succes "Harry Potter" s-a vândut cu o sumă record.

 

La licitația de la New York, scaunul din lemn a fost vândut cu 394.000 de dolari, informează AFP.

 

La licitația prealabilă de pe internet, scaunul din 1930 pe care autoarea a inscripționat "Am scris Harry Potter așezată pe acest scaun" atinsese deja 150.000 de dolari. După 13 licitări telefonice, el a fost cumpărat cu 394.000 de dolari, scrie Agerpres.

 

Scaunul a fost donat în 2002 pentru o primă licitație în beneficiul unei asociații de combatere a violenței împotriva copiilor. Ea a scris atunci cu vopsele roz, auriu și verde, pe barele spătarului "Poate nu mă considerați drăguț, dar nu judecați după ce vedeți" și s-a semnat pe partea superioară a spătarului.

 

Obiectul a făcut parte dintr-un grup de patru scaune desperecheate care i-au fost date în 1995 pentru apartamentul ei subvenționat, în vremea când era tânără mamă singură la Edinburgh (Scoția).

 

Cel vândut la New York, adjudecat a doua oară la o licitație cu 19.555 de lire sterline (29.117 dolari) în 2009, este însoțit de un certificat semnat chiar de scriitoare, redactat înaintea primei vânzări, în care se precizează proveniența. "Latura mea nostalgică este puțin tristă că îl înstrăinez, dar nu și spatele meu", a scris J.K. Rowling în documentul de autentificare.

 

Seria "Harry Potter" a fost tradusă în 67 de limbi și s-a vândut în peste 450 de milioane de exemplare. În urma ecranizării pentru marele ecran, scriitoarea de 50 de ani a ajuns multimilionară, amintește AFP.

Comentarii Facebook