Compania Astra Asigurări, victima unui atac cibernetic. Câți bani le-au cerut hackerii pentru a-i scăpa de virus



Compania Asta Asigurări este victima unui atac cibernetic, prin intermediul unui virus de tip ransomware. Astfel, serverele societății au fost bocate, iar pentru a le debloca, hackerii cer sume între 15.000 şi 25.000 de dolari, plătibile în bitcoin, pentru fiecare server afectat.

În cursul zilei de 6 octombrie 2017 a avut loc un incident informatic, reprezentat de un virus de tip cryptolocker/ransomware, care a afectat sistemele informatice ale ASTRA SA (în faliment). Incidentul a fost iniţial sesizat de echipă IT a companiei, care a luat imediat măsurile de oprire a sistemelor, de deconectare de la internet şi anunţarea reprezentanţilor KPMG Restructuring SPRL, lichidatorul desemnat în procedura de faliment (KPMG)”, a transmis marţi, pentru Mediafax, Speranţa Munteanu, Partener KPMG Restucturing.

Specialiştii KPMG au luat măsura sesizării organelor abilitate, respectiv Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice – DCCO IGPR şi Centrul Naţional de Răspuns la Incidente Informatice - CERT.RO, cu privire la situaţia creată şi, în acelaşi timp, au informat ASF şi FGA (n.n. – Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Fondul de Garantare a Asigurărilor) cu privire la primele măsuri luate”, a mai arătat Speranţa Munteanu.

Conform KPMG, virsul a atacat serverele ASTRA, iar recompensa solicitată a variat între 15.000 şi 25.000 de dolari, exprimaţi în bitcoins, pentru fiecare server afectat.

„Până la acest moment nu avem niciun indiciu că datele cu caracter personal aparţinând clienţilor ASTRA au fost divulgate către persoane neautorizate”, a mai spune oficialul KPMG.

KPMG susține cp a apelat pentru efectuarea intervenţiei necesare în astfel de situaţii, în vederea limitării daunelor şi repunerii în stare de funcţiune a sistemelor informatice, la expertiza echipei KPMG - Cyber Security Services, specializată în securitate informatică, şi la suportul extern al unei mari firme specializate în producerea de sisteme tip antivirus şi servicii de intervenţie în caz de atac.

Cele două echipe, împreună cu echipa de IT a ASTRA, au procedat la izolarea, identificarea şi îndepărtarea virusului - activitate care, la această oră este încă în desfăşurare, iar rezultatele complete se estimează că vor fi cunoscute în circa două săptămâni”, a mai precizat Speranţa Munteanu.

Comentarii Facebook